noiembrie 27, 2022

Dupa ce l-am insotit pe Isus spre patima si moarte, in Joia si Vinerea Mare, anticipate de El la Cina cea de Taina si dupa ce tacuti si miscati sufleteste L-am insotit pana la mormant, astazi ne regasim toti credinciosii impreuna pentru a celebra marita Lui Inviere din morti, Sarbatoarea tuturor sarbatorilor.
Vestea cea buna a Invierii lui Cristos, adusa de Ingerul Domnului femeilor mironosite, pe care am ascultat-o si noi in slujba Invierii, ne umple sufletele de bucurie si ne aminteste de toate celelalte bune vestiri de la Intrupare, la Nasterea Domnului, intarindu-ne in speranta si inseninandu-ne in bucurie.
In noaptea sfanta am primit lumina care a fost distribuita tuturor oamenilor. Toti ne-am facut partasi luminii lui Cristos care ne lumineaza mereu calea si avem certitudinea ca viata noastra poate sa se reinnoiasca si sa creasca in iubire.
Lumanarea aprinsa este semnul credintei din suflet de care ne facem partasi si purtatori. Lumina si credinta devin sinonime si amandoua sunt realitati interioare ale vietii noastre. O viata traita in credinta devine luminoasa si frumoasa pentru fiecare persoana in orice timp si imprejurari ale istoriei.
Iubiti credinciosi,
Isus cel Inviat s-a aratat de mai multe ori si in diferite momente, apostolilor si altor multor persoane. „S-a infatisat pe Sine viu dupa patima Sa prin multe semne doveditoare, aratandu-li-Se timp de patruzeci de zile si vorbind cele despre Imparatia lui Dumnezeu” (Faptele Apostolilor 1,3).
Intalnirea descrisa mai pe larg de catre sfantul evanghelist Ioan, cea dintre Isus si Maria Magdalena, unde Maria ne reprezinta in cautarea fiecaruia dintre noi a lui Isus cel Inviat, a sensului deplin si definitiv al vietii, a prieteniei care nu se sfarseste si a plinatatii vietii in Dumnezeu, singura care poate umple pe deplin sufletul omenesc.
Fiecare dintre noi, ca si Maria, aproape ca se lasa prins de nelinistea unei asemenea cautari, ajunge sa planga in cautarea semnelor de speranta, a acelor semne ale prezentei lui Dumnezeu; cautare care devine tulburatoare atunci cand semnele par sa deceptioneze, sau cand nu gasim raspuns imediat si ni se pare ca intalnim doar tacere. Maria Il cauta pe Isus in mormant, adica in zona lucrurilor lumesti, in experienta cotidiana cu care ea este obisnuita si in felul acesta nu-I permite Domnului sa-i vina in intampinare din afara unei astfel de experiente, de dincolo de ea.
Iubiti credinciosi,
Ca in fiecare an, intampinam Sarbatoarea Invierii cu fata senina, imbracati in haina luminata si cu sufletul curatat de pacate. Ne pregatim cat de bine putem pentru ca bucuria sarbatorii sa fie deplina si nu ar fi asa daca grija pentru cele spirituale nu ar avea intaietate in preocuparile noastre. Invierea lui Isus din morti deschide calea vietii vesnice pentru fiecare om si este izvor de lumina si reinnoire sufleteasca: „Inviind a treia zi, si cale facand pentru tot trupul spre invierea din morti, pentru ca nu era cu putinta a se tine sub stricaciune Stapanul vietii, s-a facut inceput a celor adormiti, Cel intai-nascut din morti, ca Insusi sa fie incepatorul tuturor, intru toate” (Liturghia sfantului Vasile cel Mare).
Viata cea noua consta, mai intai, in posibilitatea innoirii vietii personale prin primirea sfintelor Taine, semne ale harului. O primire cat mai deasa si o traire a lor in sensul autentic pe care il propun, ne asigura o legatura tainica, dar puternica cu Dumnezeu si ne transforma treptat viata. Drumul sfinteniei nu este o sintagma, un fel de-a spune, ci este realitate vie si concreta a unei vieti care se lasa condusa de har, iar mijloacele privilegiate ale harului sunt sfintele Taine.
Biserica ramane pe mai departe prin invatatura ei mostenita de la insusi Domnul Cristos sustinatoarea si aparatoarea noastra pe drumul vietii de credinta.
Cu aceste ganduri, iubiti fii sufletesti, va insotesc in rugaciune pe fiecare dintre dumneavoastra, familiile si pe cei dragi ai Dumneavoastra. Privesc cu incredere la tineri, indemnandu-i sa nu se indeparteze de Biserica, ci cu rabdare sa-L caute pe Isus cel Inviat, speranta lor si a lumii intregi, care nu ii va deceptiona, ci dimpotriva le va lumina calea si le va implini dorinta cea mai tainica a inimii.
Va dorim tuturor Sarbatori Sfinte si binecuvantate, alese haruri ceresti si bucurie deplina in Domnul Isus cel Inviat din morti!
Cristos a Inviat!

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *