Școlile și grădinițele din Zalău își decontează cheltuielile din pandemie din fonduri europene

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) a aprobat proiectele depuse de 19 unități de învățământ din Zalău privind decontarea cheltuielilor făcute pentru prevenirea infectărilor cu SARS-CoV-2. Valoarea totală a proiectelor depuse este de 1,34 de milioane de lei, bani care vor ajunge în bugetele unităților de învățământ, prin intermediul finanțatorului acestora – Primăria Zalău.

Pentru ca dosarele de rambursare integrală a cheltuielilor prevăzute în proiecte să poată fi trimise și aprobate de Organismul Intermediar, Primăria Zalău a fost nevoită să deschidă fișe de cont pentru fiecare unitate de învățământ care a depus proiect de  finanțare deoarece banii vor fi virați în contul UAT Municipiul Zalău. De asemenea, Consiliul Local Zalău a fost convocat marți, 14 iunie, în ședință extraordinară, pentru a aproba câte o hotărâre pentru fiecare proiect în parte, dar și valorile proiectelor și indicatorii tehnico-economici.

Toate cele 19 poiecte de hotărâre au fost aprobate de aleșii locali. Proiectele au fost depuse în cadrul POIM, Axa Prioritară 9, Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei cauzate de COVID-19, Obiectivul Specific 9.1, Creşterea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID19, adresat unităţilor de învăţământ.

Ce s-a cumpărat pentru prevenirea infectărilor

Scopul acestor finanţări ale MIPE a fost de a asigura desfăşurarea în condiţii de siguranţă a anului şcolar 2020 – 2021, ceea ce presupunea o serie de măsuri în contextul situaţiei de pandemie create de virusul SARS-Cov-2, pentru a evita o creştere rapidă a numărului de cazuri de infecţie.

Toate unitățile de învățământ s-au dotat anul trecut, în funcție de dimensiunile unității de învățământ, numărul de copii și numărul personalului didactic și nedidactic, cu măşti de protecţie sanitară pentru copii, măşti de protecţie medicală pentru adulţi, dezinfectant pentru mâini, dezinfectant pentru suprafeţe, mănuşi de protecţie, prosoape pentru mâini, dispensere pentru prosoape de mâini, dozatoare pentru dezinfectant, coşuri cu pedală şi capac, preşuri dezinfectante, dar și servicii de informare şi publicitate pentru proiecte.

Cine a accesat bani europeni și câți

Așa cum se arată pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Zalău, cele 19 unități de învățământ pentru care s-au aprobat proiectele sunt din cicluri diferite ale învățământului preuniversitar. Este vorba de șase licee, patru școli gimnaziale și nouă grădinițe. Proiectul cu valoarea cea mai mare este al Colegiului Național ”Silvania”, în valoare de 159250 de lei, iar cea mai valoare a proiectului aparține Grădiniței cu Program Prelungit Dumbrava Minunată, respective 16.639,96 lei.

Colegiul Tehnic ”Alesandru Papiu Ilarian” Zalău a depus proiect de 122.905,23 lei; Liceul cu Program Sportiv ,,Avram Iancu” Zalău”  – proiect de 66.758,40 lei; Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul” – proiect de 100.151,76 lei; Liceul Ortodox “Sf. Nicolae” Zalău – proiect de 31.836,04 lei și Liceul Pedagogic ,,Gheorghe Șincai” Zalău – proiect de 106.126,01 lei.

Dintre școlile gimnaziale, cel mai consistent proiect a fost al Școlii Gimnaziale ”Simion Bărnuțiu” Zalău – cheltuieli de 154.324,80 lei, urmat de cel al Școlii Gimnaziale ”Gheorghe Lazăr”, în valoare de 136.608,63 lei. Și Școala Gimnazială Porolissum, cu structura din Ortelec, a avut cheltuieli de 93.750 de lei, iar Școala Gimnazială ”Corneliu Coposu” – cheltuilei de 76.417,60 lei.

Dintre cele nouă grădinițe, ”Ion Creangă” a avut cele mai mari cheltuieli, respectiv de 82.350,45 lei, urmată fiind de Grădinița ”Pinochio”, cu un proiect de 39.935,82 lei.

Grădinița cu Program Prelungit ”Căsuța cu Povești” a solicitat suma de 28.060,69 lei; Grădinița cu Program Prelungit ,,Licurici” a depus proiect de 19.741,51 lei; Grădinița cu P.P. ,,Dumbrava Minunată” – proiect de 16.639,96 lei; Grădinița cu Program Prelungit nr. 1 Zalău – proiect de 39.562,88 lei; Grădinița cu Program Prelungit nr. 5 Zalău – proiect de 25.605,90 lei; Grădinița cu Program Prelungit nr. 12 Zalău – proiect de 38.401,73 lei și Grădinița cu Program Prelungit Piticii Isteți Zalău – un proiect în valoare de 37.749,44 lei.

Toate cheltuielile au fost considerate eligible, iar banii cheltuiți în pandemie sunt rambursați acum integral prin aceste proiecte.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.