septembrie 29, 2023

Școlile din Sălaj, pregătite pentru începerea cursurilor

0

Școlile din Sălaj sunt pregătite pentru începerea cursurilor cu prezența fizică a elevilor în clase, potrivit inspectorului general școlar Vasile Bulgărean.

Școlile se vor redeschide, din 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.

Cele trei scenarii în funcție de care se deschid școlile sunt:

Scenariul verde – care prevede participarea fizică la ore a tuturor elevilor, începând de luni – se va aplica în localităţile unde rata de infectare este până la 1 la mie.

Scenariul galben – în care merg la cursuri copiii de grădiniţă, cei din clasele 0-IV și cei din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII – se va aplica la o rată de infectare calculată la 14 zile cuprinsă între 1 şi 3 la mia de locuitori.

Scenariul roşu – în care merg la cursuri doar copiii de grădiniţă şi cei din clasele I-IV – se aplică la o incidenţă cumulată cuprinsă între 3 şi 6 la mia de locuitori. Localităţile unde sunt mai mult de 6 cazuri la mia de locuitori intră în carantină, iar elevii şi preşcolarii vor trece cu toţii în online.

Există și situații în care se poate continua predarea online, în școlile care se vor redeschide: elevii au contraindicaţii medicale pentru prezenţă fizică/au vulnerabilităţi şi prezintă adeverință medicală de la medicul de familie; elevii au aparţinători în familie care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare; elevii prezintă simptome. Recomandarea fermă a Ministerului Sănătăţii, dar şi a Ministerului Educaţiei este să rămână acasă; profesorii prezintă vulnerabilităţi cronice, certificate de medic de medicina muncii; profesorii au simptome specifice.

“Ne-am asigurat ca toți elevii să primească mască, să fie asigurate metarialele sanitare și fluxurile de intrare și ieșire din unitățile de învățământ. Conform noilor reglementări, în clasă nu mai vor mai exista panourile de distanțare, iar toți elevii vor fi prezenți la ore. Trebuie ca profesorii să fie atenți privind distanțarea în pauze și atunci când se vine și se pleacă de la școală”, precizează Vasile Bulgărean.

Regulile care se vor aplica în școli, în contextul pandemiei de COVID-19, vor fi cuprinse într-un ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care ar urma să fie emis în cel mai scurt timp.

În cazul în care într-o clasă apar două îmbolnăviri în rândul elevilor, atunci cursurile în acea clasă se suspendă, iar pentru două săptămâni se trece în online. Dacă apare un singur caz, atunci întreaga clasă este testată, dar nu se suspendă cursurile.

Dacă sunt mai multe clase într-o şcoală în care apar cel puțin două cazuri de COVID în fiecare clasă, atunci se suspendă cursurile în toată școala și se trece în online pentru două săptămâni.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut