septembrie 25, 2023

Scoala Gimnaziala “Silvania” din Simleu ar putea fi prima unitate de invatamant din judet care va incerca implementarea unor elemente ale unuia dintre cele mai performante sisteme educationale din Europa: cel suedez. Acest lucru este posibil ca urmare a stagiului de formare urmat acolo de directoarea scolii din Simleu, Angela Lipo (foto), care a castigat in acest sens o bursa finantata din fonduri comunitare (Programul transversal, fost “Arion”).
Dupa cum ne-a declarat Angela Lipo, singurul manager din invatamantul salajean care a accesat pana acum o astfel de bursa, la stagiul din Suedia au participat 12 directori, inspectori scolari si reprezentanti ai ministerelor de resort din mai multa tari europene. Timp de o saptamana, acestia au participat la activitati desfasurate in diverse scoli suedeze, urmate de analize comparative intre diversele sisteme de invatamant. Printre punctele forte ale sistemului gazda se numara, potrivit directoarei din Simleu, relatia scolii cu familia si comunitatea, mult mai stransa decat in Romania; setul de masuri pentru prevenirea chiulului si a abandonului scolar (spre exemplu, alternative in cadrul scolii pentru cei ce n-au… chef de ore); si, nu in ultimul rand, punerea accentului, in educatie, pe formarea de deprinderi, competente, si mai putin pe teoretizare. Angela Lipo ne-a explicat, astfel, ca, inca de la gradinita, copiii din Suedia sunt pusi in situatii reale de viata (sa gateasca, sa taie lemne, sa faca focul, sa se descurce in mijlocul naturii s.a.). Pentru ca o astfel de abordare a procesului de invatamant nu poate fi decat benefica si pentru copiii nostri, in oferta Scolii “Silvania” vor fi incluse, din toamna, potrivit directoarei, “optionale care sa aiba scopul de a-i forma pe elevi, nu doar de a-i informa, precum gastronomie, ecologie – gradinarit, teatru, pictura, limbi straine”.
Si relatia cu parintii si comunitatea a cunoscut o ambunatatire dupa “experienta suedeza”. A fost infiintata o asociatie a parintilor, care se implica in mai toate activitatile organizate in scoala si pentru scoala. Un alt efect al acestei experiente este deschiderea cadrelor didactice catre astfel de burse, nu mai putin de 14 profesori de aici aplicand in aceasta perioada pentru Programul Comenius.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut