Miliarde pentru reabilitarea cladirilor de patrimoniu
Scoala „Simion Barnutiu” din Zalau este printre putinele unitati de invatamant din judet – daca nu chiar singura – in care se deruleaza lucrari de investitii chiar si acum, in plina criza. „Secretul” ce sta la baza acestei situatii fericite ni l-a dezvaluit chiar directoarea scolii, Maria Lupsea, care ne-a explicat ca lucrarile fac parte dintr-un proiect mai amplu, demarat anul trecut, finantarea alocata la acea vreme acoperind si costul lucrarilor inca in derulare. Proiectul, in valoare de peste 10 miliarde de lei vechi, prevede reabilitarea celor trei corpuri de cladire vechi ale scolii (aflate in Lista Monumentelor Istorice). Primul corp (C3), cel de langa Posta, a fost finalizat la sfarsitul lunii aprilie, firma constructoare – Tacon – intrand de la inceputul acestei luni in corpul urmator (C2, de la coltul cu Posta, pana in zona bibliotecii scolii). Maria Lupsea estimeaza ca, odata cu finalizarea lucrarilor incepute, vor fi gata si banii avuti la dispozitie, astfel ca pentru ultimul corp sunt asteptate hotararile de guvern viitoare.
Deocamdata, insa, muncitorii isi pregatesc de zor frontul de lucru in corpul C2, unde sunt programate inlocuiri de tavane (unde este cazul) si montarea unor tavane false, la un nivel mai jos, in toate cele cinci sali de clasa de aici. De asemenea, proiectul prevede in cazul acestui corp, refacerea tencuielilor interioare si exterioare, gletuiri, zugraveli, dar si inlocuirea integrala a tamplariei. Tot aici urmeaza sa fie refacuta integral instalatia electrica, iar acoperisul va fi ignifugat. Nu va fi neglijata nici partea inferioara a cladirii, care va fi tratata impotriva umezelii si igrasiei.
Reversul medaliei
Aceasta este, insa, doar partea plina a paharului. Partea goala este reprezentata de faptul ca, din cauza acestor lucrari, cinci clase (patru clase a III-a si cate una de a IV-a, prin rotatie) vin la scoala dupa-amiaza. In plus, sala profesorala, secretariatul si directiunea functioneaza in plin santier, avand ca permanent drept fundal sonor, zgomotul produs de baroase.