Sala „Avram Iancu” a Primariei Muncipiului Zalau a gazuit ieri, 25 iunie a.c., festivitatea de absolvire a promotiei 2009 a Scolii Postliceale Sanitare din Zalau. 28 de absolventi specializati in meseria de „asistent medical generalist” au parcurs 55 de module de teorie si practica ce au insumat peste 5.000 de ore de pregatire in trei ani de zile, alaturi de cadrele lor didactice: medici, asistenti medicali, psihologi, farmacisti, profesori, informaticieni. In prezenta dascalilor, a oaspetilor, famiilor si prietenilor, absolventii au rostit juramantul de credinta pentru aceasta nobila profesie, a „halatelor albe”.
„A fost o generatie buna, pe care se vor putea bizui colegii lor, cadrele medicale, precum si pacientii pe care-i vor ingriji”, ne-a spus dna. director Cristina Barjac. „Cei care se vor simti in stare sa practice aceasta meserie vor intra in sistem, cu certitudine in unitatile in care au si facut practica, respectiv Spitalul Judetean de Urgenta, spitalele orasenesti, unitatile din diferite comunitati locale sau centre pentru copii. Pana atunci, vor mai avea insa de dat ultima lor proba, examenul de certificare, pentru obtinerea atestatului de competenta profesionala, care va avea loc in luna august a acestui an. Atunci, absolventii nostri sustin o proba practica in cadrul spitalului, un examen scris si isi vor sustine proiectul de lucru, altfel spus, examenul de diploma”.
La acest moment de bucurie le-au fost alaturi absolventilor si reprezentantii Inspectorului Scolar Judetean Salaj (dl. Ioan Abrudan-inspector general, Ioan Lung-inspector adjunct si Daniela Firicel-inspector), instructorul Doina Lung, directorul de ingrijiri din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta, dl. Matei Chir, diriginta clasei Marta Paier, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti a Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania filiala Salaj-dna. Rodica Muresan. S-a vorbit despre traditia in continua formare si educare in acest domeniu, pornita la Zalau inca din anul 1992 de aceasta scoala. S-a recunoscut meritul deosebit al cadrelor didactice care au pregatit generatiile de absolventi. Nu in cele din urma, vorbitorii au subliniat importanta acestei profesii, care necesita chemare, pasiune, curaj, rabdare, daruire, pregatire, dar mai ales, puterea de a o lua mereu si mereu de la capat spre a le a fi de folos celor care au nevoie de noi”. Absolventilor li s-a reamintit de catre diriginta lor ca ^atunci cand profesorii au fost poate mai severi si mai intransigenti s-au gandit la cat de…intelegatori pot fi pacientii cand cadrele medicale nu stiu ce trebuie sa faca. De acum incolo, doar ei vor fi cei care va vor da note, prin felul in care vor fi multumiti de pregatirea voastra”.