Scoala “Mesesul” se desfiinteaza

Scoala “Mesesul” se desfiinteaza

Anul scolar in curs este ultimul de existenta al Scolii de Arte si Meserii “Mesesul” Zalau (fosta Scoala nr.13). Potrivit inspectorului scolar general Ioan Abrudan, Consiliul Judetean Salaj – institutie in administrarea careia se afla unitatea – nu si-a mai dat acordul pentru continuarea procesului de invatamant la Scoala “Mesesul”, incepand cu anul scolar 2009 – 2010. Drept urmare, in proiectul Planului de scolarizare pentru anul viitor, trimis spre aprobare Ministerului Educatiei zilele acestea, nu va mai fi cuprinsa oferta de scolarizare a acestei unitati, ceea ce inseamna ca masura este definitiva.
Reamintim ca Scoala de Arte si Meserii “Mesesul” este singura unitate din judet care scolarizeaza, la nivel de scoala profesionala, copii cu cerinte speciale. Conform datelor primite de la directorul institutiei, Ioan Stirb, 43 de astfel de copii invata, aici, in prezent, diverse meserii, alaturi de care mai sunt scolarizati, la invatamantul de masa, alti 16 elevi. Desfiintarea scolii nu ii afecteaza pe cei 16 elevi de la invatamantul de masa, ei fiind cu totii in anul terminal. Vopr fi afectati, insa, cei cu cerinte speciale, care vor fi mutati, se pare, la Centrul de Educatie Incluziva (fosta Scoala Speciala) de la Simleu Silvaniei, unde exista, in prezent, invatamant special doar de nivel gimnazial.
Cheltuieli prea mari cu intretinerea
Intrebat care a fost motivul pentru care s-a luat decizia desfiintarii Scolii “Mesesul”, presedintele CJS Tiberiu Marc ne-a declarat ca principala cauza care a dus la luarea acestei decizii a fost nivelul foarte mare al cheltuielilor cu intretinerea celor doua unitati (cea de la Zalau, respectiv cea de la Simleu). “Constrangerile financiare ne-au determinat sa ne restrangem intr-un singur spatiuI, ne-a explicat Marc, precizand ca, in general, cheltuielile pentru asistenta sociala sunt, la nivelul judetului, foarte mari, ajungand la mai bine de 60% din bugetul CJS. Masura reducerii acestor cheltuieli, prin decizii ca cea luata acum in discutie, este necesara – a mai precizat presedintele CJS – pentru ca altfel nu se mai pot face nici un fel de investitii in judet, cea mai mare parte din buget cheltuindu-se pe asistatii sociali. Referitor la situatia Scolii “Mesesul”, el a apreciat ca, Ioricum, este un lux prea mare sa tii doua astfel de spatii” (n.r.: scoala din Zalau si cea din Simleu.
Convenabil…
Intamplator sau nu, de spatiul Scolii IMesesulI, ce va fi astfel disponibil de la anul, este interesata Universitatea Tehnica din Cluj Napoca. Aceasta are, deja, acolo, cateva sali de curs si un amfiteatru, inchiriate inca de anul trecut de la Consiliul Judetean (tot din spatiul Scolii “Mesesul”).
Victime colaterale…
“Mutarea” CJS are, insa, si victime colaterale. Pe de-o parte, sunt angajatii scolii, care s-ar putea trezi la anul fara locuri de munca. Tiberiu Marc ne-a declarat, insa, ca este dispus sa le deconteze profesorilor cheltuielile de transport, daca acestia vor fi de acord sa faca naveta la Simleu, in timp ce maistrii ar putea sa lucreze pentru Universitatea Tehnica. Pe de alta parte, sunt simleuanii, care vor prelua de la Zalau o problema la care nimeni nu pare in stare sa-i dea de capat: cea a copiilor strazii, asa cum devin mai toti absolventii invatamantului special.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *