Dascalii sunt sunt primii vinovati

rn

Specialistii sustin ca plagiatul se învata înca din primii ani de scoala, prin încurajarea elevilor sa faca referate copy-paste de pe internet, fara a li se explica faptul ca trebuie precizata o sursa.
"Plagiatul se preda în scoala, în sensul practicarii lui de la o vârsta foarte frageda. Copiii învata ca a prelua fara sa citeze este bine, înainte de a învata ce înseamna plagiat si de ce reprezinta un furt. (…) Cu ajutorul accesului la internet, prin introducerea în scoala a "referatelor", fara întelegerea corecta a furtului intelectual, s-a declansat o vânatoare de note cu zero efect în învatare. Copilul aduce tiparit, nici macar scris de mâna, un referat pe care "doamna" îl pune pe catedra si trece un "zece" în catalog. Uneori, copilul nu a fost implicat nici macar în selectia a ceea ce alege pentru a copia si lipi în referatul lui", a declarat, pentru agentia de presa Mediafax, Daniela Visoianu, expert în educatie, presedintele Coalitiei pentru Educatie.
"Este vorba despre o mentalitate promovata în sistemul preuniversitar din simplitate, din comoditate, pentru ca este mai usor sa îl înveti pe copil sa învete ceva pe de rost, sa preia de undeva fara sa specifice sursa. E mai usor sa îl notez pe elev doar aducând un referat, care sigur nu respecta rigorile academice pentru ca acelui cadru de didactic îi este indiferent daca elevul va plagia sau nu", este citat de Mediafax si Horia Onita, fost presedinte al Consiliului National al Elevilor.