Trei școli din Sălaj, Hunedoara și București, campioane ale reciclării de deșeuri de echipamente electrice și electronice

O școală din Sălaj, una din București și un liceu din Hunedoara sunt campionii reciclării de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) din anul școlar recent încheiat. Campania națională „Baterel, Eroul Reciclării”, la care au participat peste 10.000 de elevi de la 270 de școli din toată țara, a demonstrat încă o dată că tânăra generație este preocupată la modul cel mai serios de problemele de mediu: dincolo de creativitatea de care au dat dovadă în timpul programului prin rezolvarea temelor lunare, elevii au reciclat peste 20.000 de kilograme de aparate electrice vechi.

„Baterel, Eroul Reciclării” este un program educativ derulat de Asociația ENVIRON în parteneriat cu Ministerul Educației. La 12 ani de la debutul programului, comunitatea Baterel numără peste 200.000 de elevi din toată țara care au învățat să aplice.

Bilanțul ediției 2022-2023 a campaniei ,,Baterel, Eroul Reciclării” arată astfel: 270 școli participante, 1.800 de elevi beneficiari ai celor 20 de lecții deschise susținute în Săptămâna Verde și nu numai, peste 100 de proiecte înscrise la cele 6 provocări lunare în care elevii au realizat roboței din deșeuri electrice, au cultivat o grădină urbană sau au inventat rețete care să încurajeze combaterea risipei alimentare, premii totale în valoare de 6.000 de euro constând în rechizite, jocuri și accesorii de pe platforma magazinbaterel.ro, precum și dotări pentru școlile câștigătoare.

Adolescenții au excelat și la capitolul reciclare: au strâns peste 20.000 de kilograme de deșeuri de echipamente electrice și electronice și câteva tone de baterii uzate. Cei mai activi au fost elevii de la Școala Gimnazială Nr. 1 Pericei, Sălaj (Locul 1, cu 4.319 kg reciclate), urmați de colegii lor de la Liceul Tehnologic Crișan din Criscior, Hunedoara (Locul 2, 1.856 kg) și de cei de la Școala Gimnazială Nr. 113, București (Locul 3, 1.508 kg). În total, de la începutul campaniei „Baterel, Eroul Reciclării” (2011), elevi din școli aflate pe întregul teritoriu al României au reciclat aproximativ 500 de tone DEEE.

Sursa foto: facebook.com

Ca în fiecare an, copiii implicați în campania de educație ecologică „Baterel, Eroul Reciclării” sunt aceia care, în final, ne dau o lecție nouă adulților, lecția implicării cu entuziasm în acțiuni care se referă, practic, la viitorul nostru, al tuturor. Din punctul de vedere al responsabilității și al înțelegerii situației, copiii noștri sunt mult mai maturi decât am putea să ne imaginăm”, a declarat Roxana Puia, director de marketing Asociația ENVIRON.

Protecția mediului și schimbările climatice, două dintre problemele urgente ale lumii în care trăim influențează inclusiv programa școlară. Educația pentru mediu devine un subiect important și reglementat și la noi în țară, semn că  România începe să se alinieze modelelor din Europa și din lume, pornind procesul de învățare de pe băncile școlii.

Anul trecut, programul special „Săptămâna Verde” a intrat în calendarul educațional, iar începând din septembrie 2023 competențele de mediu vor deveni obligatorii pentru învățământul primar și gimnazial. Pentru elevii, părinții și dascălii care vor să se pregătească pentru această nouă disciplină, ENVIRON pune la dispoziție, în mod gratuit ghidul „Baterel și Amy te învață” – o carte care abordează subiecte precum istoria reciclării, modul de clasificare al deșeurilor reciclabile și nereciclabile și alte informații utile pentru protecția mediului.

„Baterel, Eroul Reciclării” este o campanie de educație ecologică derulată de Asociația ENVIRON în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB) și cu sprijinul Ministerului Educației, care se adresează elevilor și profesorilor din toate ciclurile de învățământ. Programul este structurat în trei categorii: colectarea selectivă a deșeurilor electrice și a bateriilor uzate, lecții interactive despre reciclare și o serie diversă de provocări tematice pe teme legate de protecția mediului.