Schimbările anului pentru șoferi. E oficial: Guvernul dă legea care pune capăt scumpirii RCA

Schimbările anului pentru șoferi. E oficial: Guvernul dă legea care pune capăt scumpirii RCA

După prelungirea valabilității polițelor emis de Euroins și dublarea termenului în care o poliță RCA poate intra în vigoare, autoritățile vin cu o a treia măsură menită să calmeze piața și să ajute șoferii. La propunerea Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) perioada cu prețuri mxime limitate prin lege se va prelungi până la finalul acestui an.

Introdusă prin HG în 11 aprilie, la puțin timp după ieșirea din piață a Euroins, companie care avea un deficit de solvabilitate de peste 400 de milioane de euro, stabilirea prețurilor RCA la un nivel maxim egal cu cel din 28 februarie 2023 va fi prelungită. ASF a trimis deja la Guvern proiectul de act normativ care extinde efectele HG până la finalul acestui an, iar executivul a analizat deja în primă lectură actul.

Practic, prețurile nu vor putea fi mai mari decât cele din 28 februarie, înainte de ieșirea Euroins adică, însă plafonul maxim se referă la prețurile practicate e fiecare societate de asigurări în parte, pentru fiecare segment de clienți.

„Actul normativ propune prelungirea până la data de 31 decembrie 2023 a perioadei de aplicabilitate a prevederilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie…Actul normativ asigură posibilitatea respectării obligațiilor legale ce rezultă din încheierea contractelor RCA în baza cărora se acordă despăgubiri produse terților ca urmare a unor astfel de accidente…Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor, o situație de criză generată de un dezechilibru major între cerere și ofertă, o disfuncționalitate evidentă a pieței, așa cum sunt stipulate în art.4 alin. (3) din Legea concurenței nr.21/1996, republicată.”, motivează ASF decizia.

Era o măsură anicipată și chiar anunțată anterior de oficiali ASF, măsură care face parte dintr-un pachet mai amplu, care mai cuprinde prelungirea valabilității polițelor emise de Euroins precum și dublarea termenului în care intră în vigoare o asigurare RCA. Se urmărește, prin aceste măsuri, tranziția cât de lină posibil de la Euroins (care are încă 1,6-1,7 milione de polițe RCA active) către o societate încă activă, fără ca șoferii să fie afectați masiv de creșterea prețurilor.

Sursa economica.net

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *