septembrie 21, 2023

Schimbări majore în noua lege a pensiilor. Cum se va calcula punctul de pensie

0

Sunt schimbări majore luate în calcul de Guvern pentru viitoarea lege a pensiilor.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, până la finalul anului, un proiect prin care să fie eliminate inechitățile din sistem va fi gata.

Ideea a fost discutată atât cu cei de la Comisia Europeană, cât și cu specialiștii Băncii Mondiale.

Punctul de pensie va fi de 40%-45% din câștigul salarial mediu brut

Potrivit informațiilor antena3.ro, modificările vor presupune păstrarea formulei din legea 127, ceea ce înseamnă că valoarea punctului de pensie se stabilește în valoare fixă de către Guvern.

Punctajul se calculează prin raportare la stagiul de cotizare de 25 de ani, iar pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului obținut cu valoarea punctului de pensie.

Acesta din urmă va fi de 40% sau 45% din câștigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului.

Viitoarea lege va include și o indexare a pensiilor în luna martie, cu rata inflației din anul precedent.

În plus, se vorbește despre egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și bărbați și eliminarea pensiei minime.

Sursa informației: ziare.com

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut