Schimbare egala cu zero barat a elitei politice din Salaj

0
17

S-a scurs un an de cand populatia a cerut stringent schimbarea clasei politice, dupa tragedia de la Colectiv, cerinta care a dus si la demisia guvernului Ponta. Politicienii au promis schimbarea si au clamat-o pe parcursul intregului an. Nu s-a concretizat insa nimic. Poate si mai vizibil decat in alta parte, clasa politica din judetul Salaj nu a dat semne de schimbare. Desi asteptarile erau pentru fete noi, candidatii de pe primele pozitii pe listele la alegerile parlamentare si care au sanse sa ne reprezinte in viitorul Parlament sunt aceiasi care sunt in functie.
PSD Salaj il are pe primul loc la Camera Deputatilor pe Iuliu Nosa, deputat in functie, iar la senat pe Gheorghe Pop, senator in functie. Pe locurile secunde abia urmeaza figuri noi, Chis Dan la Camera Deptuatilor si Boldea Gabriela la Senat. Cu alte cuvinte, PSD ne arata si noutati, cu care daca vom vota iI vom avea parlamentari PSD tot pe Nosa si Pop.
PNL Salaj il are primul pe lista de la Camera Deputatilor pe deputatul in functie Lucian Bode. Pe pozitia a doua este Otto Haller, care deja are experienta politica. Abia la Senat PNL aduce ceva nou, cu primul pe lista avocatul Bogdan Ilea, si el implicat politic de mai multa vreme, dar nu foarte activ pana acum. Este urmat pe lista de Ana Indreies, de care putem spune deja ca e politician traseist si cu scandal in spate.
UDMR Salaj nu propune absolut nimic nou. Primele doua locuri la UDMR pentru Camera Deputatilor sunt ocupate de Seres Denes, deputat in functie, si Pop Emeric, iar la Senat de Alexandru Vegh, senator in functie, si Irina Kovacs. Cei care voteaza cu UDMR stiu sigur ca raman cu Seres Denes si Vegh Alexandru fosti si viitori parlamentari.
PRU Salaj il are primul pe lista la Camera Deputatilor pe Ioan Mocan, cunoscut cu activitate politica, urmat de Erascu Bogdan, nume nou, cum sunt si cele de pe lista de la Senat, Claudiu Tegzes si Bostan Ramona.
PMP Salaj il are primul pe lista la Camera Deputatilor pe fostul lider UNPR Liviu Balint, urmat de Adrian Popan, iar la Senat sunt Lungu Vasile, candidat la alegerile locale la Primaria Zalau, si Aurora Boca. stop_coloana
ALDE Salaj ni-l propune primul pe lista la deputati tot pe deputatul in functie Mirel Talos, dupa care apare Rodina Vasile, iar la Senat primul este Corin Penciuc, proaspat venit din PNL, urmat de Cotut stefan.
USR Salaj are un procentaj de zero la suta oameni care au mai facut politica. La Camera Deputatilor, USR mizeaza pe Balota Raul si Pestean Alin, iar la Senat pe Olar Gabriela si Lupas Ciprian.
Daca vorbim in procente, la propunerile pentru Camera Deputatilor, daca ne raportam doar la capul de lista, rezultatul arata ca 85 la suta dintre candidati sunt vechi politicieni, doar 25 la suta fiind fete noi, si acestea de la partide mici, fara sansa. La propunerile pentru Senat, daca luam in calcul doar capul de lista al partidelor, 50 la suta din candidati nu au mai facut politica, dar nici sanse sa intre in Parlament nu au. Oricum am lua-o, partidele care pot obtine procentaje la alegeri pentru a da parlamentari ne propun vechea elita politica. Daca salajenii nu voteaza surprinzator, Salajul va avea aceiasi parlamentari pe care iI are deja demult.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.