noiembrie 26, 2022

Scandalul politic blocheaza administratia la Surduc si pune frana proiectelor pentru dezvoltarea comunei

Consilierii PSD din Surduc saboteaza la maxim administratia comunei, condusa de primarul PNL Alin Babanas. Un fel de puci la nivel de comuna salajeana, condus de fostul primar PSD Maria Onicas, care a pierdut alegerile anul trecut in fata lui Babanas. Pe scurt, reprezentantii PSD in consiliul local urmaresc dizolvarea consiliului local.
Cinci din cei sase consilieri PSD, fara de care nu se poate intruni cvorumul, nu s-au prezentat la sedintele de Consiliu Local in ultimele trei luni. Practic, administratia comunei nu mai functioneaza. Nu se pot lua decizii importante pentru cetatenii comunei. Primarul spune ca printre acestea se aflau aprobarea vanzarii de lemn de foc catre populatie din padurea proprietatea comunei; aprobarea inchirierii unui punct sanitar in localitatea Tihau in vederea deschiderii unui cabinet medical pentru populatia acestei localitati; aprobarea inchirierii pasunii ramase neinchiriate in urma licitatiei, etc.

Angajatii primariei raman fara salarii

Din cauza sabotajului politic, angajatii administratiei din Surduc raman si fara salarii majorate, cum s-a decis in toate consiliile locale din tara in sedintele din iulie. La sedintele comisiilor de specialitate au fost prezenti 10 consilieri locali in functie la acea data, secretarul comunei rugandu-i insistent sa vina la sedinta ordinara din data de 17 iulie sa voteze salariile personalului. Potrivit noii legi a salarizarii, salariile de baza ale functionarilor locali se stabilesc prin hotarare a consiliului local. Surpriza mare a fost cand in data de 17 iulie nu s-au prezenat la sedinta ordinara convocata de primarul comunei cinci consilieri apartinand formatiunii politice PSD, fapt pentru care sedinta nu a avut loc, nefiind prezenti majoritatea consilierilor, respectiv un numar de sase consilieri.
Teama primarului este ca, in final, s-ar putea ca personalul primariei sa nu-si mai poata lua nici macar salariile vechi, nemajorate, intrucat cele doua legi privind salarizarea personalului platit din fonduri publice au fost abrogate. “Am si facut demersuri in data de 26 iulie, in acest sens la Ministerul Muncii, Institutia Prefectului si la Consiliul Judetean Salaj, pentru a gasi o solutie privind salariile personalului nostru”, spune Alin Babanas.

Liderul PSD Surduc a dizolvat
din doua vorbe Consiliul Local

Pentru data de 26 iulie a mai fost convocata o sedinta extraordinara pentru stabilirea salariilor in administratie, dar in zadar. Liderul consilierilor PSD Surduc, Onicas Maria, a spus ca, din punctul ei de vedere, consiliul local este dizolvat.
Primarul se declara uimit. “Eu consider ca dizolvarea unui consiliu local se constata de o instanta de judecata. Si s-ar putea ca pana la urma instanta de contencios administrativ sa hotareasca altfel de cum isi doreste dansa”, spune primarul Alin Babanas. 

Surduc risca sa piarda proiectele finantate

Criza politica din Surduc se poate lasa cu o paguba uriasa pentru cetateni, spune primarul.
“Vreau sa subliniez faptul ca si comuna Surduc a castigat doua mari proiecte importante in valoare totala de 212,5 miliarde lei vechi, stop_coloana aproxiamtiv 4.700.000 euro respectiv construire pod rutier peste raul Somes in localitatea Turbuta si modernizare 10 kilometri de strazi in comuna Surduc, iar dizolvand consiliul local vor fi repercusiuni privind aprobarea unor documentatii care urmeaza a fi intocmite in vederea obtinerii contractelor de finantare pentru cele doua obiective, dar nici acest lucru nu a contat in fata celor care au pus la cale acest demers. Rusine sa le fie, dar eu sunt convins ca aceste nesabuinte vor fi taxate de populatia inteleapta a comunei noastre”, spune Alin Babanas.
Primarul Alin Babanas mai are depuse proiecte pe fonduri europene pentru aductiune de apa si asfaltare a strazilor din comuna.
Din discutiile purtate cu cetatenii din comuna reiese ca oamenii sunt revoltati pentru atitudinea consilierilor PSD. Cei din Turbuta vor pod indiferent cine administreaza comuna, si sunt foc si para pe PSD-istii care boicoteaza administratia si, astfel, proiectul aprobat pentru pod.
Angajatii din Primarie ameninta si ei cu proteste si spun ca vor bloca activitatea din primarie si ca vor protesta in fata Prefecturii, daca nu isi primesc salariile.

Samanta scandalului

Primarul Alin Babanas (PNL) a castigat alegerile din 2016 la distanta de 38 de voturi impotriva Mariei Onicas, fost primar in perioada 2012 – 2016. Dupa alegerile din 5 iunie 2016, Consiliul Local Surduc este compus din 13 consilieri locali, dintre care 6 PSD, 5 PNL si 2 ALDE. Postul de viceprimar a revenit ALDE. Problemele au aparut cand trei consilieri locali ai PNL s-au aliat cu PSD si au votat la trei sedinte ordinare consecutive cu PSD. Cei opt consilieri – 5 PSD si 3 PNL – au votat impotriva introducerii iluminatului public in comuna, modernizarea si crearea de 7 statii de autobuz in comuna. Tot cei opt consilieri PSD si cei 3 PNL au votat si aprobat suma de 270.000 lei sprijin financiar nerambursabil acordat cultelor religioase recunoscute.
Atunci, primarul PNL Alin Babanas a hotarat excluderea celor trei consilieri locali PNL care au votat cu PSD – Sana Victor, Stegerean Ioana si Nechifor Veronica. I-a propus pe urmatori trei consilieri locali alesi pe lista PNL – Crisan Liviu, Ungurusan Dorin si Fechete Dorin.
Pentru ca nu s-a intrunit cvorumul necesar, din cauza faptului ca cei cinci consilieri PSD nu au fost prezenti la sedinta ordinara, cei trei consilieri PNL noi nu au putut fi validati.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *