Scandal la Nușfalău pe finanțarea CS Barcău. Majoritatea UDMR a dat mai mulți bani pentru Ziua Maghiarilor decât pentru cei 100 de copii

Clubul CS Barcău Nușfalău s-a ales cu finanțare de doar 10 mii de lei după ședința Consiliului Local al comunei Nușfalău din 22 februarie, în care s-a aprobat bugetul pentru anul 2024. Deși primarul propusese 100 de mii de lei pentru echipa de fotbal și pentru cei aproape 100 de copii care practică sport la club, consilierii UDMR – care dețin și majoritatea în Consiliul Local – au depus un amendament prin care alocă de 10 ori mai puțini bani.

În schimb, pentru Ziua Maghiarilor care va fi sărbătorită în 15 martie, aceiași consilieri au aprobat suma de 17 mii de lei. Cu șapte mii de lei mai mult pentru o manifestare de o zi decât bugetul clubului pentru un an, club care are un palmares și se pregătea de promovare. În plus, din bugetul clubului era asigurată activitatea sportivă copiilor din zonă care au decis să-și petreacă timpul liber practicând fotbal, nu frecventând barurile.

Decizia a revoltat inclusiv maghiarii din comună, nu doar românii.

”Eu sunt maghiar dar asta este obrăznicia UDMR, să-i fie rușine la toți care aparțin de Udmr politic. Nerusinaților, distrugeți plăcerea copiilor și îi băgați la calculatoare, după voi asta este sănătatea sau sportul? sunt niște c***ți de partid, așa au distrus și fotbalul din Pericei, terenul a rămas pentru vaci și oi, bani aruncați Să vă fie rușine la toți”, a scris Miklos Bagoly.

Informația privind tăierea bugetului a fost făcută publică de reprezentanții CS Barcău Nușfalău, care anunță faptul că acest club nu va mai putea funcționa din lipsă de finanțare. Conducerea clubului sportiv, părinții, copiii și fotbaliștii sunt dezamăgiți de decizie și au vrut ca întreaga comunitate sălăjeană să știe cum se ajunge la ”moartea” sportului în anul 2024.

“Consilierii UDMR din Nușfalău au condamnat la desființare sportul din comună! Ziua de 22 februarie 2024 poate însemna ziua în care fotbalul <a murit> pentru totdeauna în comuna Nușfalău!”

“În cadrul ședinței de Consiliu Local, la punctul referitor la bugetul pe anul 2024, era propusă alocarea sumei de 100.000 de lei pentru întreaga activitate a clubului nostru în acest an! Chiar dacă și această sumă ar fi fost una prea mică pentru a ne putea desfășura activitatea într-un mediu cât mai propice și pentru a ne putea îndeplini obiectivele propuse, atât la nivel de seniori, cât și la nivel de juniori, acolo unde activează aproape 100 de copii puteam cumva să ne gospodărim astfel întât să ducem acest an la bun sfârșit în cel mai bun mod posibil! Șocul cel mare a venit în momentul în care consilierii UDMR, conduși de viceprimarul Fórizs László, având majoritate în CL, au înaintat un amendament prin care au cerut redirecționarea a 90% din această sumă către altă categorie de cheltuieli, astfel că sportul din comuna Nușfalău a primit pentru anul 2024 nici mai mult nici mai puțin de 10000 ron. Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns! Probabil aleșii locali UDMR au dorit să folosească această <unealtă> doar pentru a se răzbuna pe domnul primar și pe adversarii politici locali care au susținut mișcarea sportivă de-a lungul anilor, însă cu siguranță nu s-au gândit la consecințe! Nu s-au gândit la faptul că cei aproape 100 de copii nu vor mai avea unde practica sport în mod organizat, nu s-au gândit la faptul că baza sportivă ar putea rămâne în paragină, nu s-au gândit la modul în care iubitorii de sport vor reacționa la aflarea deciziei, dar mai ales nu s-au gândit la modul în care presa locală, dar și cea regională și poate chiar națională îi va arăta cu degetul pentru felul în care aceștia <au ucis> o echipă de fotbal ce avea un mare potențial de a promova în această vară la Liga a III-a. Suntem șocați pur și simplu de această decizie și nu ne vine să credem ce s-a putut întâmpla! Nu știm pe ce drum o vom lua, însă 100% echipa CS Barcău Nușfalău nu va purea să-și continue activitatea cu suma de 10.000 ron alocată de <darnicii> noștri consilieri locali de la UDMR. Va urma o ședință extraordinară în cadrul conducerii clubului în care vom lua o decizie asupra viitorului activității noastre”, au scris reprezentanții Clubului pe pagina oficială, într-o scrisoare deschisă.

Totodată, oficialii CS Barcău au făcut și un rezumat al cheltuielilor obligatorii pentru funcționarea unui club, sumă care depășește cu mult suma alocată în ședința de buget.

”Pentru a explica puțin publicului larg la ce se poate folosi suma alocată de către UDMR-iști pentru sportul din comună, 10.000 ron, dorim să vă prezentăm câteva dintre taxele și cheltuielile care trebuiesc plătite de către o echipă în decursul unui an caledaristic: Taxă anuală membru afiliat: 200 ron; Taxă înscriere an competițional: 600 ron; Taxă admnistrare cont: 150 ron; Cotizație anuală club (seniori + juniori): 250 ron; Viză anuală Seniori Liga 4: 60 ron/jucător X aprox. 25 jucători: 1.500 ron; Viză anuală Copii și Juniori: 20 ron/jucători X aprox. 100 jucători: 2.000 ron; Taxă transfer jucători Seniori Liga 4: 100 ron X aprox. 20 jucători (an): 2000 ron; Taxă transfer jucători Juniori Liga 5: 60 ron X aprox. 10 (an): 600 ron; Barem arbitraj Liga 4 (seniori + juniori): 950 ron / meci X aprox. 15 meciuri (an): 14.250 ron; Barem juniori C,D și E: 120/meci X aprox. 30 meciuri (an): 3600 ron; Asistență medicală: 200 ron/meci X aprox 45 meciuri (an): 9000 ron. Iată că ajungem la aproximativ 35.000 ron într-un an calendaristic pentru taxe și alte cheltuieli fără de care un joc de fotbal nu s-ar putea disputa, atenție, fără a ține cont la acest calcul și de combustibilul consumat pentru deplasări! Am dorit în mod special să arătăm tuturor ce înseamnă aceste cheltuieli și cam cât % din acestea am putea acoperi cu suma alocată de Primăria Nușfalău în urma propunerii și votului consilierilor UDMR pentru activitatea sportivă”, au conchis oficialii.

Robert Goie, directorul sportiv al Clubului, a completat mesajul și cu performanțele obținute de un club de comună care a devenit, în timp, cel mai titrat din Sălaj. Acest lucru care arată cât de importantă este finanțarea sportului. În plus, îi adresează o întrebare deschisă viceprimarului care a propus amendamentul ce ”omoară” clubul din Nușfalău.

”Ar fi multe de spus, însă mă rezum deocamdată la următoarele aspecte: indiferent de rivalitea politică cu o persoană anume, nu ai cum să distrugi și să-ți bați joc de un club cu o tradiție în fotbalul sălăjean, renumit în special în creșterea copiilor și juniorilor! În cei 19 ani de activitate, CS Barcău a fost campioană de 11 ori la Juniori A1, cucerind și multe alte cupe la grupele mai mici! Niciun alt club sălăjean în activitate nu a reușit această performanță, atât la juniori cât și la seniori! Domnule viceprimar, oare ați văzut vreodată bucuria unui copil când marchează un gol? Oare ați văzut bucuria din vestiar a unei echipe după ce câștigă un joc? Oare ați auzit vreodată poveștile unui copil care a câștigat un campionat și care rămâne cu amintiri pe viață în urma acelui succes? În încheiere doresc să vă transmit atât: pentru distrugerea viselor a peste 150-200 de persoane, sper să nu simțiți niciodată bucuria unei Victorii”, a scris Robert Goie.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *