ianuarie 29, 2023

Scandal de fraudă și mită la Jandarmerie

Mai mulți șefi din conducerea Jandarmeriei Române au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, într-un dosar de corupție. Aceștia sunt acuzați că ar fi cerut bani pentru a ajuta unii plutonieri să intre în rândul ofițerilor.

Infracțiunile ar fi fost comise după ce, la începutul anului 2021, pe fondul crizei de personal, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne s-a stabilit că o soluție pentru rezolvarea problemei ar fi ca subofițerii să poată trece, printr-un concurs, în corpul ofițerilor.

În acest context, inculpații sunt acuzați că ar fi vândut subiectele de la examen, în unele cazuri cu tot cu răspunsurile corecte. Presa centrală scrie, citând surse din rândul anchetatorilor, că mita încasată era de șase mii de euro de la fiecare plutonier care dorea să devină ofițer.

În luna aprilie 2021, procurorii militari ai Direcției Naționale Anticorupție descindeau atât la sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei (IGJR) din București, cât și la Inspectoratele Județene de Jandarmi de la Girgiu, Vaslui, Iași și Sălaj.

În data de 30 decembrie 2021, anchetatorii anticorupție i-au trimis în judecată, în stare de libertate, pe Rușanu Petruț Daniel, colonel la data faptelor și în prezent inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi al Județului (I.J.J.) Giurgiu, Todoran Radu Gabriel, colonel în rezervă, la data faptelor șef al Direcției Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române (I.G.J.R.), Guriță Valerică, colonel, la data faptelor și în prezent adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (I.J.J.) Vaslui, Lefter Viorel Călin, căpitan în cadrul Bazei de Administrare și Deservire (B.A.D.) a Jandarmeriei Române, Stănică Ionuț, căpitan în cadrul Inspectoratului de Jandarmi al Județului (I.J.J.) Giurgiu, Mezdrea Silvia Florentina, plutonier adjutant în cadrul Inspectoratului de Jandarmi al Județului (I.J.J.) Giurgiu, și alte două persoane fizice, foste cadre militare.

La vremea respectivă, inculpatul Todoran Radu Gabriel îndeplinea și funcția de președinte al comisiei de concurs, fiind și cel care ar fi transmis membrilor grupului grilele de concurs și rezultatele corecte, spun anchetatorii.

Aceștia sunt acuzați de constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu.

“În perioada martie 2021 – aprilie 2021, cele două persoane fizice, foste cadre militare, împreună cu inculpatul Rușanu Petruț-Daniel ar fi constituit un grup infracțional organizat în vederea fraudării unor concursuri organizate la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pentru ocuparea unor funcții vacante deblocate din sursă internă, prin trecerea subofițerilor și a maiștrilor militari în corpul ofițerilor. La această grupare ar fi aderat ulterior și ceilalți inculpați.
Astfel, în contextul menționat mai sus, inculpații Lefter Viorel Călin, Stănică Ionuț și Mezdrea Silvia-Florentina ar fi intrat în posesia grilelor de concurs și a răspunsurilor corecte, cu mențiunea că doar primii doi ar fi reușit să finalizeze cu succes operațiunea de fraudare fiind avansați ulterior la gradul de căpitan.
Această conduită a avut ca urmare, pe de o parte, vătămarea intereselor legitime ale persoanelor îndrituite să promoveze concursul, iar pe de altă parte vătămarea intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Interne respectiv producerea unei pagube în dauna aceleiași entități juridice menționate, constând atât în totalul sumelor încasate pe nedrept de către inculpații Lefter Viorel Călin și Stănică Ionuț cât și în avansarea unor persoane care nu ar fi îndeplinit criteriile legale și implicit nu ar fi deținut competențele și abilitățile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se anula ordinele prin care s-a dispus trecerea în corpul ofițerilor a inculpaților Lefter Viorel Călin și Stănică Ionuț. Facem precizarea că această fază a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, se arată în comunicatul DNA din 3 ianuarie.

La conducerea Jandarmeriei Române este sălăjeanul Alin Mastan

Din octombrie 2020, la conducerea Jandarmeriei Române se află sălăjeanul Alin Mastan. Timp de 10 luni, a deținut funcția prin împuternicire, iar în august 2021 a ocupat funcția prin concurs.

Colonelul Alin Mastan a fost, până în februarie 2017, şef al Serviciului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sălaj, apoi a fost detaşat la Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti. În 20 octombrie 2020, din postura de prim adjunct al Directorului General al Jandarmeriei capitalei, a fost împuternict prin ordin al ministrului de Interne de atunci, Marcel Vela, să exercite atribuțiile funcției de inspector general al Jandarmeriei Române, după ce expirase împuternicirea în această funcție a colonelului Bogdan Enescu.

Colonelul Alin Mastan a ajuns la conducerea Jandarmeriei într-o perioadă marcată de un alt scandal la nivel înalt. Fostul șef al Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, a fost urmărit penal de DNA pentru uzurparea funcţiei de funcţionar public. Acesta, alături de alți foști șefi din Jandarmerie, a fost acuzat că a încasat ilegal plata pentru ore suplimentare efectuate doar pe hârtie, în timpul stării de urgență, prejudiciul fiind de peste 80.000 de lei.


1 thought on “Scandal de fraudă și mită la Jandarmerie

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut