noiembrie 27, 2022

Scade oficial varsta de pensionare in Romania, pentru cei care au muncit in conditii deosebite

O noua lege arata ca cei ce au lucrat in conditii deosebite de munca vor putea sa se pensioneze mai repede decat in prezent. Totusi, noul mod de calcul al reducerii varstei de pensionare se va aplica numai celor care au inceput sa se pensioneze din 15 noiembrie, nu si celor deja pensionati.
Pensionarea mult mai rapida a celor ce si-au desfasurat activitatea in conditii deosebite de munca este prevazuta in Legea cu nr. 215/2019, document care se aplica deja din 17 noiembrie 2019.
De masurile continute de actul normativ nu vor beneficia cei care s-au pensionat inainte de 15 noiembrie. Asta deoarece documentul nu prevede si masuri de recalculare pentru cei iesiti la pensie inainte ca noua lege sa intre in vigoare.
Asadar, persoanele deja pensionate pentru limita de varsta pana pe 16 noiembrie 2019 nu vor putea beneficia de noul mod de calcul.
Legea mentionata stabileste ca activitatea desfasurata in conditii deosebite de munca va fi rasplatita cu o luna in plus de vechime pentru fiecare an lucrat in aceste conditii, fata de situatia de pana acum. Concret, este vorba despre o vechime in munca suplimentara de patru luni pentru fiecare an lucrat in conditii deosebite, fata de trei luni pentru fiecare an, regula de pana acum, masura fiind valabila pentru activitatea de dupa 1 aprilie 2001.
Pe de alta parte, documentul aduce si o schimbare a tabelului cu reducerile, in functie de anii lucrati in conditii deosebite, a varstei standard de pensionare. Mai exact, daca acum reducerea varstei standard de pensionare se face incepand cu un stagiu de cotizare in conditii deosebite de cel putin sase ani, de acum reducerea varstei de pensionare se va face incepand cu un stagiu de cotizare in conditii deosebite de cel putin un an.
Reducerea varstei de pensionare pentru munca in conditii deosebite este posibila, conform Legii pensiilor, numai la pensionarea pentru limita de varsta.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *