Ardelean spera ca societatea sa functioneze fara probleme inca doi ani
Complexul administrativ in care functioneza in prezent societatea Salajul SA Sarmasag, precum si cantina din apropiere vor fi scoase la licitatie in luna iulie. Cele doua imobile au apartinut Exploatarii Miniere Salaj si au fost puse sub sechestru de catre Fisc pentru neplata datoriilor catre stat. Cladirea administrativa, formata din parter si doua etaje, a fost evaloata la 1,1 milioane de lei (11 miliarde de lei vechi), iar cantina, la 400.000 de lei (4 miliarde de lei vechi). Oficialii Consiliului Judetean Salaj au anuntat, in cadrul sedintei de vineri, 29 mai, intentia de a cumpara atat complexul, cat si cantina, in vederea amenajarii unui centru de asistenta.
Daca acest lucru se va intampla, firma din Sarmasag nu va mai avea sediu. Conducerea nu a identificat, inca, solutii. Una dintre cele mai mari probleme pe care le va crea „pierderea” sediului vizeaza arhiva. Aceasta cuprinde documente din 1945 incoace, inca de pe vremea Intreprinderii Miniere Voivozi.
In prezent, ScSalajul furnizeaza circa 300-400 de tone in fiecare luna catre Electrocentrale Oradea (principalul client, de altfel), spitale, scoli si populatie. Directorul Teodor Ardelean isi pune sperante in licitatia pe care furnizorul de agent termic din Bihor o va organiza peste aproximativ o luna: „Inca livram in baza unor acte aditionale la contractul vechi. Peste o luna vom participa si noi la licitatia pentru un nou contract, valabil in perioada 2009-2010, cu o cantitate de 100.000 de tone/an”.
Potrivit sursei citate, o parte din activitatea exploatarii se deruleasca in baza unor contracte de uzufruct, pe care Salajul Sarmasag le-a incheiat cu unii proprietari de teren. Cu acelasi scop, conducerea societatii ia in calcul realizarea unor schimburi de teren cu cativa localnici.
O singura cariera „activa”
SC Salajul Sarmasag detine 7,38 hectare de teren, cariera Bobota 2 fiind, in prezent, singura zona miniera din administrare, de unde se mai exploateaza carbune. In 2008 a fost inchis sectorul minier Sarmasag 2, iar in acest an, sectorul Ip-Zauan. In anii urmatori, este prevazuta inchiderea si ecologizarea tuturor exploatarilor miniere din judet. Filiala a SNC Ploiesti, firma salajeana a incheiat 2008 cu un profit de 20.000 de lei.