Șapte state europene folosesc deja certificatul verde digital

Germania, Grecia, Polonia, Croația, Danemarca, Bulgaria și Cehia sunt cele șapte țări care au decis să se conecteze începând de marți, 1 iunie, la portalul privind certificatul verde digital Covid, a anunțat Comisia Europeană. Creat în doar două luni, pilonul tehnic al sistemului UE asigură verificarea caracteristicilor de securitate conținute în codurile QR ale tuturor certificatelor. Lansarea acestuia vine în urma acordului politic cu privire la regulamentul care reglementează certificatul, încheiat între Parlamentul și Consiliul European.

Așadar, acest sistem de verificare va permite atât cetățenilor, cât și autorităților, să aibă certitudinea autenticității certificatelor. Pe parcursul întregii proceduri, nu se schimbă și nu se păstrează date cu caracter personal, deoarece portalul permite verificarea certificatelor în condiții de siguranță, ghidându-se pe principiul respectării vieții private. Lansarea acestui portal electronic marchează sfârșitul lucrărilor de pregătire, la nivelul Uniunii Europene.

“Șapte state membre – Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia – au decis să se conecteze la portal și au început să elibereze primele certificate ale UE, în timp ce altele au decis să lanseze certificatul digital al UE privind Covid numai atunci când toate funcțiile vor fi implementate la nivelul întregii țări. Prin urmare, mai multe țări vor începe să utilizeze sistemul în zilele și săptămânile următoare”, se arată în comunicatul emis de Comisia Europeană.

Reamintim faptul că, încă din 10 mai, 22 de state au testat deja portalul, cu succes. Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, însă toate țările membre UE care au trecut cu succes testele tehnice și care sunt pregătite să elibereze și să verifice certificatele verzi digitale pot începe să utilizeze deja sistemul, în mod voluntar.

Certificatul verde digital UE a fost propus de Comisia Europeană, având ca și scop principal reluarea călătoriilor în condiții de siguranță, în această vară. Acesta va fi gratuit, securizat și accesibil absolut tuturor cetățenilor. Disponibil în format digital sau pe hârtie, acest document va reprezenta dovada faptului că posesorul său a fost vaccinat împotriva Covid-19, a obținut un rezultat negativ la testare sau a trecut prin boală și s-a vindecat.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *