Saptamana francofoniei la Jibou

A devenit deja o traditie ca profesorii de limba franceza si elevii din bazinul metodic Jibou sa organizeze ample manifestari prilejuite de sarbatorirea Zilelor francofoniei. Astfel, in saptamana 16-22 martie 2009, in unitatile de invatamant din orasul Jibou (Liceul Teoretic “Ion Agarbiceanu”, Grupul Scolar “Octavian Goga”, Scoala Gimnaziala “Lucian Blaga”) se vor derula numeroase manifestari.
Cadrele didactice si elevii de la Grupul Scolar “Octavian Goga” organizeaza, in holul unitatii, un magazin documentar intitulat: “La Provence” si o expozitie de desene “Fetele Frantei”. In cabinetul de informatica se va face o prezentare Power point despre vedetele cantecului si cinematografului francez. Intr-un cadru festiv vor fi inmanate premii si diplome elevilor distinsi la concursul Kangourou francofon si se vor recita versuri ale poetilor francezi, legate de primavara .
In holul Scolii Gimnaziale “Lucian Blaga”, s-a organizat o expozitie de pictura in ulei si metaloplastie, cu tema: “Paris-oras de vis” si a fost expusa o macheta a Turnului Eiffel, realizari ale elevilor scolii, care frecventeaza diferitele cercuri din cadrul Clubului Elevilor Jibou, conduse de catre inimosii Ciataras Cornel si Balta Ionel.
In data de 18 martie se organizeaza un carnaval-concurs, cu eroi indragiti din literatura franceza, ocazie cu care va fi premiata si “Cea mai reusita masca”. Doua zile mai tarziu, la Casa Orasenesca de Cultura Jibou se va organiza un amplu spectacol literar-muzical, intitulat “Limba franceza in sarbatoare”, la care vor participa, alaturi de elevii din scolile jibouane si cei de la Grupul Scolar Surduc, Scolile Gimnaziale din Galgau Almasului, Cristolt, Somes Odorhei. Din programul acestei manifestari spicuim: prezentarea materialului “Francofonia trecut, prezent si in viitor”, punerea in scena a unor scurte piese de teatru, pantonime, numeroase cantece ale unor cunoscuti interpreti francezi (Alizee, Celine Dion etc.), recitari de poezii, anecdote si dansuri .
Cadrele didactice care predau limba franceza de la Scoala “Lucian Blaga” au editat un nou numar, in limba franceza, al minirevistei “Amitié-Partage”, in care se regasesc creatii ale elevilor scolii. Asemenea manifestari se organizeaza si la Grupul Scolar “Ioachim Pop” Ileanda, sub genericul “Te salut Franta”, unde, in cadrul unui spectacol de muzica si poezie in limba franceza, vor fi recitate versuri ale unor cunoscuti poeti francezi (Louis Aragon, Guillaume Apollinaire, Paul Verlaine), se va organiza o auditie de muzica clasica (Georges Bizet, Maurice Ravel) si un concurs de desene intitulat “Primavara”.
La reusita acestei manifestari isi aduc contributuia profesorii de limba franceza Leontina Serban si Mirela Timuc de la Grupul Scolar “Octavian Goga” , Rodica Moga, Mirela Pruntea si Daroczi Iosif de la Scoala Gimnaziala “Lucian Blaga”, Aurica Dana Darjan de la Liceul Teoretic “Ion Agarbiceanu”, Ioan Muresan si Ioana Revnic de la Grupul Scolar “Ioachim Pop” Ileanda, Zoe Muresan de la Grupul Scolar Surduc, Doina Cristea de la Scoala Gimnaziala Somes Odorhei si Teodora Petrut de la Scoala Gimnaziala Galgau Almasului.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *