Sanitas a obtinut modificarea Legii salarizarii astfel incat sporurile sa nu mai fie micsorate

Sanitas a obtinut modificarea Legii salarizarii  astfel incat sporurile sa nu mai fie micsorate

Negocierile dintre sindicalistii din sanatate si ministrii guvernului Dancila au inceput ieri dimineata la ora 10.00 si s-au incheiat aeara tarziu, dupa ora 20.00. Primele anunturi au fost cele ale ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, ca "Legea salarizarii va fi modificata", si al ministrului Muncii, Olguta Vasilescu, ca "sporurile nu vor mai fi mucsorate". Guvernul Dancila reuseste astfel sa evite greva generala din sistemul medical anuntata pentru vineri.

rn

Reprezentantii Federatiei Sanitas i-a avut interlocutori pe premierul Viorica Dancila, "acompaniata" de ministrul Muncii, ministrul Finantelor si ministrul Sanatatii.
La Zalau nu se stia nimic aseara, nu stia nici managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, nici liderul Sanitas – filiala Salaj, de mersul discutiilor, pentru ca pe parcursul zilei nu a "transpirat" nimic.
Problema arzatoare a fost cea referitoare la HG 153/2018 privind plafonarea sporurilor din Sanatate. Sindicalistii au anuntat greva generala pentru data de 11 mai, daca situatia nu se schimba.
Managerul Spitalului Judetean Zalau, Liliana Neaga, spunea ieri ca fara un act normativ initiat de Guvern nu se poate umbla la sporuri. Si mai e putin pana pe data de 15 mai, cand angajatii din Sanatate primesc salariile. Sapte categorii de angajati vor pleca acasa cu bani mai putini decat in luna februarie, asa cum au patit deja luna trecuta, cand au fost platiti pentru munca din martie. Asa ca se asteapta o schimbare rapida a lucrurilor.

rn

Consiliul Judetean Salaj da asigurari ca sunt bani
suficienti pentru salariile de la Spitalul Judetean

rn

Cum unora din sistemul medical le-au scazut salariile, iar altora le-au crescut, multi isi pun intrebarea daca vor mai fi bani suficienti pentru functionarea spitalelor. Problema va fi acum una si mai dificila, daca guvernul a promis bani grei pentru angajatii din sanatate dupa negocierile de ieri.
Am intrebat si la Consiliului Judetean Salaj, care este ordonatorul de credite in cazul Spitalului Judetean, de unde se dau asigurari ca totul e ok.
"”n bugetul de venituri si cheltuieli al spitalului aprobat pe 2018 au fost cuprinse suficiente sume pentru plata salariilor si a utilitatilor din veniturile realizate de Spitalul Judetean din contractele de furnizare servicii medicale incheiate cu Casa de Asigurari de Sanatate. Avand in vedere ca la ora actuala nu sunt din punct de vedere al alocarii bugetare probleme cu salariile si utilitatile spitalului pe anul 2018, Consiliul Judetean Salaj a alocat spitalului pentru anul 2018 suma de 3.788 mii lei pentru dotarea cu aparatura medicala, reparatii capitale si investitii", informeaza Consiliul Judetean.
Numai ca, deunazi, pentru a acoperi cresterile salariale ale angajatilor din spital, Consiliul Judetean Salaj a majorat bugetul de cheltuieli la capitolul salarii de baza pentru trimestrul II al anului cu 1,53 milioane de lei. Bani luati de la salariile prevazute pentru ultimul trimestru al anului.
"Problema care se punea era ca ordonatorul de credite, adica Consiliul Judetean, nu permitea sporuri mai mari de 30 la suta. Si aici se inchideau toate usile privind majorarea veniturilor la anumite categorii de angajati", explica aseara managerul Liliana Neaga.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *