februarie 5, 2023

Sanda Stanca scapă definitiv de acuzația de fals intelectual

Fostul director executiv adjunct al DSP Sălaj, Sanda Stanca, scapă definitiv de acuzațiile de fals intelectual.

Joi, 25 noiembrie, magistrații de la Curtea de Apel Cluj au respins ca nefondat apelul formulat de procurori la sentința pronunțată în luna mai de Judecătoria Zalău.

“Respinge ca nefondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău împotriva sentinţei penale nr. 164 din data de 26.05.2021 a Judecătoriei Zalău. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 25.11.2021”, au stabilit magistrații clujeni.

În 26 mai, judecătorii de la Judecătoria Zalău au decis achitarea inculpatei, pe motiv că fapta de care era acuzată nu este prevăzută de legea penală. În 28 mai, procurorii au făcut apel.


“În baza art. 396 alin. (5) C. proc. pen. rap. la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C. proc. pen., achită pe inculpata S. S. trimisă în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual prev. de art. 321 alin. (1) C.pen. (faptă din data de 10.04.2020). Ia act că inculpata a fost asistat de apărător ales. În baza art. 275 alin (3) C. proc. pen cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei hotărârii”, au decis magistrații zălăuani.

Medicul epidemiolog Sanda Stanca, director executiv adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj în aprilie 2020, sub acuzaţia de fals intelectual. Potrivit anchetatorilor, medicul a eliberat avizul epidemiologic unui sălăjean care a fugit de două ori din carantină şi l-a postdatat, situaţie în care autorităţile nu au mai putut dispune prelungirea cu alte 14 zile a perioadei de carantină.

Potrivit procurorilor, un bărbat de 28 de ani, din Sălaj, s-a întors din Marea Britanie în 18 martie, fiind izolat la domiciliu pentru 14 zile. În 27 martie, el a fost depistat de către poliţişti în centrul Zalăului, motiv pentru care a fost plasat în carantină pentru 14 zile. O zi mai târziu, acesta a părăsit centrul de carantină, oamenii legii găsindu-l într-o locuinţă din municipiu. Tânărul a fost plasat din nou în carantină, pentru alte 14 zile, mai precis până în 11 aprilie, pe numele său fiind deschis dosar penal. În 10 aprilie, el a părăsit din nou centrul de carantină, de această dată fiind prins de un echipaj de jandarmi într-o benzinărie din Zalău.

“În acest context, inculpata, în calitate de medic primar epidemiolog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, a completat înscrisul oficial denumit aviz epidemiologic cu datele de identificare ale lui A.A., persoană aflată în carantină instituţionalizată până în 11 aprilie, atestând împrejurarea necorespunzătoare adevărului că înscrisul ar fi fost emis în 11 aprilie”, se arată într-un comunicat de presă trimis la acea vreme de Parchetul Sălaj.

Bărbatul a primit documentul în data de 10 aprilie, producând consecinţe  juridice, potrivit procurorilor, “în sensul că marca sfârşitul perioadei de carantină  anterior celor 14 zile prin săvârşirea infracţiunii, neputându-se totodată institui o nouă perioadă de carantină de 14 zile, care s-ar fi impus în conformitate cu  Ordonanţa Militară 2”.

Pe numele bărbatului a fost deschis dosar penal pentru două infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor, faţă de el fiind dispus controlul judiciar pentru 60 de zile. El a încheiat apoi un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe doi ani.

În toată această perioadă, Sanda Stanca a fost suspendată din funcția de director executiv adjunct al DSP Sălaj.

Sursa foto: Facebook

2 thoughts on “Sanda Stanca scapă definitiv de acuzația de fals intelectual

  1. Păcat de soluție! Sigur a luat foloase necuvenite ptr “intervenția” sa, dar treaba e consumată !!! Asta e!!! Poate o sa ii fie învățătura de minte pe viitor!!!

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut