Sancțiunile indulcite de Ordonanța de urgență nocturnă

Sancțiunile indulcite de Ordonanța de urgență nocturnă

La ceas târziu, în mare taină, Guvernul a adoptat marți seara Ordonanța de urgență care redefinește abuzul în seviciu, desființează neglijența în serviciu și face conflictul de interese mai puțin grav.
“n timp record, la doar doar câteva ore după adoptare, Ordonanța pusă pe șest pe ordinea de noapte a ședinței de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că acestea au intrat în vigoare în noaptea de marți spre miercuri. Excepție face doar un articol, care, din motive neexplicate de nimeni, va fi aplicabil doar după zece zile de la publicare.

Abuzul în serviciu, floare la ureche.
Sancțiunea s-a redus la mai mult de jumătate

Cât privește abuzul în serviciu, s-a eliminat varianta inițială care presupunea existența unei plângeri prealabile din partea persoanei vătămate pentru a putea fi începută acțiunea penală.
Nu mai e nevoie de plângere prealabilă, dar pragul de două sute de mii de lei a rămas valabil. Dacă prejudiciul este sub acest nivel, nu avem infracțiune.
“Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu știință, îndeplinește un act cu încălcarea dispozițiilor exprese dintr-o lege sau dintr-o ordonanță a guvernului, sau nu îndeplinește un act prevăzut de dispozițiile exprese dintr-o lege sau o ordonanță a guvernului și prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă și efectivă a drepturilor și intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute și garantate de legile în vigoare, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”. Așa sună noua formă a articolului care incriminează abuzul în serviciu. In vechea formă, sancțiunea maximă pentru abuz în serviciu era de șapte ani de închisoare.

Favorizarea făptuitorului nu se pune,
dacă făptuitorul e nevasta

Potrivit Ordonanței de urgență care a scos românii în stradă la miezul nopții, infracțiunea de favorizare a făptuitorului nu mai e infracțiune dacă făptuitorul este o rudă apropiată. Actul normativ stabilește că fapta de favorizare a făptuitorului nu se pedepsește dacă este săvârșită “de un membru al familiei sau afin până la gradul II”.
Acesta este singurul articol care va fi aplicat doar după ce se împlinesc zece zile de la publicare. stop_coloana
Prevederile se aplică și “în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative”. Putem deduce, de aici, că un funcționar public poate favoriza un infractor sau mai mulți prin emiterea de acte normative. O dilemă la care nici măcar ministrul Justiției, Florin Iordache, nu a avurt răspuns marți noapte: “Este preluat acest articol de la conflictul de interese.(…)alineatul 3 a fost preluat și aici. Alta întrebare?” Chiar așa, de ce am zăbovi și am cere detalii despre posibilele abuzuri pe care le-ar putea comite, sub protecția legii, funcționarii publici?!

Neglijență în serviciu? Nu mai există!

Ordonanța nocturnă de urgență a abrogat articolul 298 din Codul penal care sancționa infracțiunea de neglijență în serviciu.
În vechea formă, negli-jența în serviciu era definită astfel: “Incălcarea din culpă de către un funcționar public a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, daca prin aceasta se cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.”
Această infracțiune nu mai există de marți noaptea încoace.

Conflictul de interese e mai permisiv

Prevederile referitoare la conflictul de interese au fost și ele modificate. A fost exclusă răspunderea penală dacă beneficiarii infracțiunii sunt “persoane cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură”. “n noua formă, alineatul prevede că “fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, foloase patrimoniale pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.”

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *