Sănătatea sălăjenilor, încotro? Medicii de familie, insuficienți în tot județul

Insuficiența numărului medicilor de familie rămâne o problemă constantă, dacă nu chiar agravantă, la nivelul județului Sălaj, în contextul unei populații care are nevoie de tot mai multe servicii medicale.

Datele prezentate joi, 22 septembrie, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural de către directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, Olga Stana, arată că Sălajul are nevoie de 23 de medici de familie.

Nu mai puțin de 17 medici sunt necesari pentru populația din mediul rural, iar de 6 medici ar mai fi nevoie în mediul urban.

Șapte comune nu au deloc medic de familie – Coșei, Zalha, Poiana Blenchii , Camăr, Românași, Fildu de Jos și Rus, iar în alte patru comune – Lozna, Treznea, Benesat, Crișeni – există puncte de lucru ale medicilor de familie din alte comune, deci și aici ar fi nevoie de medici titulari. În alte cinci comune, Surduc, Bălan, Ip, Pericei, Sărmășag, medicii de familie sunt insuficienți.

Potrivit aceluiași raport, la Zalău mai sunt necesari trei medici de familie, la Jibou doi medici, iar la Șimleu Silvaniei, un medic.

Pe listele medicilor de familie existenți în Sălaj, sunt înscrise 209.279 de persoane, din care 112.041 de persoane din mediul urban, iar 97.238 de persoane din mediul rural. Din totalul populației înscrise pe listele medicilor de familie, 82,15 la sută (aproape 172 de mii de persoane) este populație asigurată la sistemul de sănătate, în timp ce numărul neasiguraților – beneficiari ai pachetului minimal de servicii medicale – este 37.360, adică 17,85 la sută. Cel mai mare număr de asigurați locuiește în mediul urban, aproape 93.500 de persoane, în timp ce în mediul rural sunt doar 78.500 de asigurați.

Presiunea sau aglomerația la cabinetele medicale, este mai mare în mediul urban, unde cei 51 de medici de familie asigură servicii medicale primare pentru o populație de peste 112 mii de persoane, în timp ce, în mediul rural, cei 54 de medici de familie asigură servicii pentru 97.238 de pacienți înscriși pe liste.

Din totalul asiguraților la Sănătate, doar 57.280 de persoane sunt salariate. Cea mai mare pondere o au pensionarii (48.946) și copiii, elevii, studenții (52.297). Tot în categoria asiguraților se încadrează liber profesioniștii (1.880 de persoane), persoane cu alte venituri (1764), beneficiari de legi speciale (4924), beneficiarii de ajutor social (3972), 770 de șomeri, 6603 de coasigurați și 1215 persoane fără venit.

Cheltuieli tot mai mari în sistemul medical

Din datele financiare prezentate de directorul Olga Stana reiese că, în ultimii trei ani, sumele decontate de Casa de Sănătate pentru serviciile medicale de care au beneficiat sălăjenii sunt tot mai mari, iar încasările din contribuțiile la Sănătate nu acoperă, nici pe departe, sumele decontate.

În 2019, pe tot parcursului anului, s-au decontat servicii medicale în sumă de 339.578.078 lei, în timp ce de la sălăjeni s-au încasat doar 183.108.260 lei. Diferența de 156.470.520 de lei, adică 46,08 la sută din necesar, a fost suportată din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pe principiul solidarității.

În anul 2020, situația s-a înrăutățit. Încasările au scăzut față de anul anterior, de la 183 de milioane de lei la 179.853.000 de lei, în timp ce cheltuielile au crescut la 374.546.340 de lei. În aceste condiții, CNAS a suportat aproape 52 la sută din necesar, adică 194.693.200 de lei.

În anul 2021, chiar dacă au crescut semnificativ încasările la bugetul de sănătate la aproape 203 milioane de lei, cheltuielile au crescut și ele, implicit și suma acoperită de CNAS. Cheltuielile cu sănătatea sălăjenilor au fost de 437.483.040 lei, iar contribuțiile de numai 202.693.170 lei. Nu mai puțin de 234.789.330 de lei, adică 53,66 la sută, a fost suma acoperită din bugetul național.

Este oarecum firesc să fie cheltuieli mai mari decât încasările din moment ce procentul asiguraților care nu plătesc contribuții la sănătate este de 66 la sută din totalul asiguraților.

Date prezentate de CJAS Sălaj

1 thought on “Sănătatea sălăjenilor, încotro? Medicii de familie, insuficienți în tot județul

  1. Articolul este un semnal de alarma necesar,mai ales ca si actualii medici de familie sunt in cea mai mare parte in jurul anilor de pensionare ,fapt ce va agrava actuala stare de fapt .Solutiile par provocari ce nu se profileaza in preocuparile cotidiene ale autoritatilor locale ,iar potentialii pacienti isi indreapta eforturile financiare spre suplimente nutritive ,medicamente naturiste ,sau alte forme de medicina complementara ,ce nu pot substitui la nivel de tratament eficient multiplele probleme de sanatate ce afecteaza o populatie tot mai imbatranita .Preventia si in consecinta o scadere a costurilor cu tratamentele efective in fazele acute,ar fi o solutie,dar asta ar presupune mai multi medici de familie ,sau macar dupa modele consacrate in tari cu asistenta medicala eficienta, nu ar fi de neglijat nici telemedicina a carui pachet legislativ a fost implementat ,dar cam uitat …..ce ar facilita accesul pacientilor la un consult cat de cat competent…

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut