“Salvati” de munca la negru?

Multe societati au inregistrat, in aceasta perioada de criza, o scadere a profitului. Unele au ajuns in imposibilitatea de a-si mai plati angajatii si au recurs la concedieri, altele au dat faliment. In acest context, munca la negru ar putea lua amploare. Tot mai multi angajatori ezita sa incheie contracte de munca, facand astfel mai putine cheltuieli.
Se tem si autoritatile ca acest fenomen va creste de la o zi la alta, avand in vedere ca multe persoane si-au pierdut locul de munca, dar trebuie sa-si plateasca si ratele la banci daca vor sa-si pastreze acoperisul deasupra capului. Ca sa nu mai vorbim si de alte cheltuieli. Pentru asta oamenii se vad nevoiti sa accepte, un loc de munca “la negru”. Obligatia de incheiere a contractului de munca ii revine angajatorului. Insa din moment ce legea este usor sanctionabila, ca multe altele din Romania, acesta isi permite sa plateasca o amenda neconsistenta si continua in acelasi mod. Pe cand, si la noi, amenzi mai usturatoare? Daca legea ar fi mai dura, atunci nu ar mai exista tendinta de a calca stramb. Dar daca ii costa mai mult sa respecte legea decat sa o incalce, atunci patronii nu vor ezita sa se abata de la litera ei. Este doar inceputul unei perioade in care munca la negru va inflori. De obicei, firmele mici fenteaza cel mai mult legea in incercarea de a-si reduce costurile si de a acumula profituri nemeritate. Iar in situatie de criza infractionalitatea are tendinta sa creasca.
In urma acestor practici, doar presupusul “angajat” are de pierdut. Remuneratie mica, dupa pofta si placul patronului si munca multa. El insa nu beneficiaza de vechime in munca, nu i se platesc contributiile la asigurarile sociale, fara n-are sporuri si nici sansa unei indemnizatii de somaj in cazul in care este dat afara. In plus, nici nu poate accesa vreun credit bancar. Din pacate, oamenii tind sa accepte astfel de compromisuri, numai sa aiba un venit care le intra in buzunar luna de luna, situatie de care angajatorii profita. Va fi, oare, munca la negru… salvarea celor care au ramas fara serviciu?

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *