septembrie 24, 2023

Salata verde și beneficiile sale vindecătoare pentru organism

0

Salata verde este una dintre primele legume care apar primăvara și care, prin conținutul ei, revigorează pofta de mâncare și curăță organismul la ieșirea din iarnă. Salata (Lactuca Sativa) este o plantă legumicolă anuală sau bienală, din familia Asteraceelor. Provine din Egipt, unde a fost cultivată pentru prima dată în urmă cu 3.000 de ani. A fost preluată de greci și de romani, și răspândită apoi în toată Europa. Salata verde se cultivă la noi în țară de peste 1000 de ani. Există aproximatuv 6 soiuri de salată verde.

Frunzele de salată verde sunt o sursă excelentă de substanțe nutritive, conținând vitaminele A, C, B1, B2, K, E și minerale precum potasiu, fier, cupru, fosfor și molibden. Salata verde se consumă ca atare, în sandvișuri, în amestec cu alte legume sau verdețuri. Prin fierbere, vitaminele sunt distruse aproape complet. Frunzele de salată găzduiesc numeroși fitonutrienți, necesari pentru un metabolism optim. Nivelul considerabil mare de vitamina C, E, B6 și acid folic-nutrienți cheie, mențin un sistem imunitar sănătos și reduc riscul de obezitate, de boli cardiace și de alte boli cronice. Substanțele care dau frunzelor de salată gustul amărui au proprietăți miraculoase, mai ales atunci când salata este consumată constant, în cantități mai mari. Salata verde ne oferă antioxidanți puternici, anticancerigeni. Zeaxantina ce se găsește în salata verde este un important carotenoid ce asigură protecție împotriva degerenescenței maculare datorată vârstei, prin filtrarea luminii excesive la nivelul ochilor.

Prin potasiul conținut, o componentă importantă a celulelor și fluidelor corpului, ajută la controlul ritmului cardiac și tensiunii arteriale. Betacarotenul din salata verde face din aceasta un ajutor real în prevenirea și reducerea riscului dezvoltării bolilor de inimă, cancerului, accidentelor vasculare sau cataractei. Prezența lectucarimului în salata verde îmbunătățește calitatea somnului și ne ajută să ne odihnim, salata fiind astfel indicată și la mesele de seară. Sărurile de zinc din componența salatei ne ajută să combatem stresul. În plus, salata verde poate trata durerile de cap. Mulți dintre nutrienții acesteia ajută la prevenirea osteoporozei și la îmbunătățirea structurii osoase. Salata este o sursă bogată de vitamina K, cea care are un rol important în creșterea masei osoase.

Salata previne anemia. Prin conținutul de cupru și fier, ajută la formarea celulelor roșii din sânge, ducând la creșterea valorilor hemoglobinei. Este folosită ca tonic excelent pentru persoanele diagnosticate cu anemie. Medicii afirmă că absorbția fierului din salata verde este mult mai mare ca decât cea din suplimentele care conțin fier. În cazul pacienților care suferă de Alzheimer, salata are un rol esențial, deoarece limitează daunele neuronale de la nivelul creierului. Este recomandată femeilor însărcinate, deoarece are în compoziția sa acid folic, care previne instalarea anemiei în timpul sarcinii.

Fiind bogată în fibre, consumul de salată previne constipația și ajută la detoxifierea colonului. Poate fi folosită cu succes și pentru vindecarea altor tulburări gastrointestinale. Enzimele naturale care se găsesc în salată ne ajută să avem o digestie bună. Amestecând suc de salată cu suc de lămâie, suc de mentă și miere de albine, putem obține un medicament eficient care tratează greața, vărsăturile, balonările și indigestia. Săracă în calorii și cu un conținut ridicat de fibre, vitamine și minerale, salata verde este ideală pentru curele de slăbire.

Datorită conținutului mare de vitamina C, mărește rezistența la infecții și virusuri. Este indicat consumul acesteia în amestec cu alte legume crude. Astfel, vitaminele sunt conservate, iar organismul le absoarbe eficient. Pentru consum, este indicată salata de culoare verde aprins sau verde închis deoarece, cu cât este mai bogată și mai închisă la culoare, cu atât are mai mulți nutrienți. Salata verde se păstrează foarte bine la frigider, în pungi sau cutii din plastic.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut