Salariul minim va creste de la anul

Anul 2020 incepe cu vesti bune: Premierul Ludovic Orban a anuntat ca salariul minim brut va creste "cu siguranta" de la 1 ianuarie
Intrebat daca salariul minim brut pe tara va creste incepand cu prima zi a anului viitor, premierul Ludovic Orban a confirmat ca da, insa acesta n-a detaliat cat de mare va fi respectiva majorare. Fostul Guvern condus de Viorica Dancila promisese ca salariul minim brut pe tara va fi de 2.262 de lei, iar salariul minim diferentiat pentru studii superioare va fi de 2.620 de lei.
"Cu siguranta. Vom lansa procedura de stabilire a cresterii salariului minim. Evident, in baza unei analize serioase, astfel incat propunerea de crestere a salariului minim sa se bizuie pe indicatori economici obiectivi, sa se bazeze pe realitatea din mediul privat. Si, in mod evident, in cursul procedurii, vom consulta partenerii sociali. Va fi o crestere a salariului minim, lumea sa stea linistita", a declarat Ludovic Orban, premierul Romaniei, la o conferinta de presa.
Conform programului de guvernare al noului Executiv, urmeaza sa fie dezbatuta si adoptata o lege prin care sa se stabileasca acele reguli pentru stabilirea salariului minim.
Actualmente, salariul minim brut pe tara este in cuantum de 2.080 de lei, astfel ca majorarea propusa de vechiul Guvern era de 182 de lei. Salariul minim diferentiat pentru studii superioare are acum o valoare de 2.350 de lei, iar cresterea propusa era de 270 de lei.
Guvernul Dancila n-a avut voie sa mai dea ordonante sau sa promoveze noi politici, dupa demiterea prin motiune de cenzura. Acesta trebuia doar sa administreze treburile publice pana cand era investit un nou Executiv.
Conform unui sondaj recent al Consiliului National al IMM-urilor, majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii sunt impotriva majorarii salariului minim (desi multe spun ca ar suporta o crestere cu doar 50 de lei), in timp ce Blocul National Sindical cere o majorare de pana la 2.495 de lei.
Momentan, acest proiect de hotarare a Guvernului nu se aplica. Inainte de toate, acesta trebuie adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *