Salariul mediu, prețurile și inflația au crescut inegal

Dacă în anul 2020 rata media anuală a inflației a fost de 5,8 %, în anul 2021 a ajuns la 13,8%. În același timp, salariul mediu brut/ salariat a fost în 2020 de 5213 lei pe salariat, în timp ce lariul mediu net încasat de un salariat a fost de 3217 lei. În anul 2021, salariul mediu brut s-a majorat cu 322 de lei, ajungând la 5535 de lei, în timp ce salariul mediu net a crescut cu doar 199 de lei.

Indicele prețurilor de consum a crescut și el în anii de referință, de la 105,05%, la 113,80%.

Concomitent, rata inflației a ajuns de la 5,1% în 2020, la 13,8%, în anul 2021, o creștere cauzată de majorarea prețurilor de consum.

Aceste date au fost publicate de Institutul Național de Statistică, în urma solicitărilor adresate de Casa Națională de Pensii Publice cu privire la indicatorul „creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”. Totodată, INS a calculat a calculat și raportul dintre indicele câştigului salarial mediu brut şi indicele preţurilor de consum, exprimat procentual, rezultând procentul de 101,1 % între cele două.

”INS calculează următorii indici – indicele câştigului salarial mediu brut care se calculează ca raport între câştigul salarial mediu brut din anul de referinţă şi cel din anul precedent, exprimat procentual; indicele câştigului salarial mediu net care se calculează ca raport între câştigul salarial mediu net din anul de referinţă şi cel din anul precedent, exprimat procentual; indicele câştigului salarial real care se calculează ca raport între indicele câştigului salarial mediu net şi indicele preţurilor de consum, exprimat procentual. Institutul Național de Statistică (INS) precizează faptul că această creștere reală a câștigului salarial INS o exprimă prin intermediul indicelui câştigului salarial real”, se arată în informare.

Datele definitive cu privire la câştigul salarial mediu brut si net pentru anul 2022 vor fi disponibile abia la finalul lunii august 2023.

Rata inflației este importantă pentru calculul, potrivit legii, atât al pensiilor, alocațiilor și al altor drepturi, precum și pentru stabilirea taxelor și impozitelor.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut