septembrie 30, 2022

Salariile micsorate fac din salajeni datornici la banci

Judetul nostru se situeaza pe locul 22 pe tara in ce priveste datoriile populatiei catre banci.
Peste 20 de miliarde de lei au fost inregistrate ca restante la banci, la finalul lunii august, pe plan national. Persoane fizice si juridice care au contractat credite in lei si in valuta la banci s-au gasit in imposibilitate de plata, iar econtext.ro a facut un nou top al datornicilor pe baza datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei. Potrivit acestui top, datornicii salajeni plaseaza judetul nostru pe locul 22, ceea ce reprezinta o pozitie medie pe tara.
Cele mai mari restante sunt inregistrate in Bucuresti, care ocupa prima pozitie cu 7.337.000.000 lei, o suma mult mai mare decat cea inregistrata de locul doi din topul datornicilor, ocupat de judetul Cluj cu 984.900.000 lei. Pe ultimul loc se afla judetul Teleorman care inregistra la data de referinta o datorie de doar 67.700.000 lei.
In ceea ce priveste judetul Salaj, restantele imprumutatilor de aici se ridica la valoarea de 261.200.000 de lei. Salajenii cu multe restante sunt cei care s-au imprumutat in lei – suma de plata ajungand la 180.600.000 de lei, iar diferenta de 80.600.000 de lei o reprezinta restanta la creditele in valuta. De precizat ca datele Bancii Nationale iau in calcul ca restante creditele care in ultima zi lucratoare a lunii pentru care se efectueaza raportarea inregistreaza intarzieri la plata de cel putin o zi.
Datornicii acuza lipsa banilor
Scaderea veniturilor, in special in sectorul bugetar din cauza taierilor masive de salarii, este principala motivatie pentru clientii bancilor care nu pot sa-si plateasca ratele. Cu toate ca exista si posibilitatea de a renegocia contractele de imprumut, clientii au pierdut sume importante din veniturile lor salariale si nu mai pot face fata platilor de rambursare. O alta categorie de imprumutati o reprezinta cei care au contractat credite intr-o moneda exotica, iar in ultimii ani aceste monede au cunoscut o crestere in raport cu leul care a dus chiar la dublarea datoriilor.
Bancile sunt asigurate
Contactat de Graiul Salajului, economistul Emanoil Girdan, fost director de banca, spune ca datoriile inregistrate de clienti au efecte asupra bancilor, dar ca sunt asigurate, normele BNR-ului fiind drastice in aceasta privinta – ele sunt obligate sa constituie provizioane pentru portofoliile cu probleme. In ceea ce priveste datornicii la banci, Emanoil Girdan spune, ca pe langa situatia de criza a economiei globale si implicit a celei nationale, oamenii nu-si pot plati creditele din o serie de motive care sunt de inteles. „Pornim de la buna credinta a clientului, pentru ca oamenii cand se imprumuta au in intentie restituirea acestuia. Ajung sa nu-si mai achite ratele in primul rand din cauza scaderii veniturilor, pierderea locurilor de munca si a capacitatii de munca – stim ca nu se primeste aceeasi suma pe perioada concediilor medicale. Mai exista si situatia in care clientul iese din perioada de somaj si nu isi mai gaseste un loc de munca”, ne-a explicat Emanoil Girdan.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.