Dupa seria de scandaluri privind salariile enorme ale sefilor din companii de stat chiar si pe vremuri de criza, Cabinetul Boc a decis miercuri ca pe tot parcursul anului 2010, acesti directori sa primesca salarii plafonate la nivelul celor pe care le primesc secretarii de stat – respectiv 4.800 de lei net -, iar indemnizatia membrilor CA-urilor sa fie limitata la 1% din salariul directorilor.”Am decis ca toti directorii companiilor de stat sa aiba in 2010 salariul redus la nivelul unui secretar de stat. Asa cum stiti, pana in 30 iunie avem deja actul normativ in vigoare”, a anuntat premierul Emil Boc.
Mai mult,reprezentantii statului in consiliile de administratie ale companiilor de stat vor primi, pe parcursul anului 2010, o indemnizatie reprezentand 1% din salariul directorului consiliului de administratie. „De asemenea, reprezentantii statului in companiile de stat, adica in Consiile de Administratie, vor avea pe parcursul intregului an doar 1% din salariul directorului”, a mai anuntat seful Executivului.
Boc a tinut sa si motiveze decizia Guvernului.”Am luat aceasta decizie de a prelungi pentru intreg anul 2010 aceasta limitare a salariilor si a indemnizatiilor celor care participa in Consilii de Admnistratie datorita situatiei economice in care ne aflam, in care avem salarii si pensii inghetate. Este firesc sa avem si la nivel de directori, la nivelul Consiliilor de Administratie ale statului sa avem aceeasi abordare unitara,tinand cont de dificultatea in care inca de aflam, cu speranta ca in anul 2010, evident, vom iesi din recesiunea economica”, a motivat prim-ministrul.
Masura veche, prelungire noua
Hotararea de ieri a Cabinetului Boc nu este, in fond una noua. In luna decembrie 2008, imediat dupa investirea primului Guvern condus de Emil Boc, Executivul a luat masura reducerii salariilor pe care le primesc sefilor agentiilor si autoritatilor guvernamentale, regiilor autonome, societatilor si companiilor nationale la care statul este actionar unic sau majoritar, la nivelul indemnizatiei unui secretar de stat (4.800 de lei net).
Prim-ministrul declara atunci ca sefii companiilor de stat primeau, inainte de a fi luata aceasta masura, salarii de 27.000 de lei (la Hidroelectrica), 28.000 de lei (Romgaz) sau 20.000 de lei (la Autoritatea Aeronautica Civila si Registrul Auto Roman). Tot atunci s-a decis ca membrii consiliilor de administratie ale societatilor cu capital partial sau majoritar de stat sa primeasca pe tot parcursul anului 2009 o indemnizatie egala cu 1% din remuneratia directorilor sau presedintilor consiliilor de administratie – respectiv 48 de lei. Inainte de aceasta masura, indemnizatia membrului CA era de 20% din cea a directorului.