noiembrie 27, 2022

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, OUG privind marirea salariilor clerului, prin care statul contribuie la salarizarea personalului clerical cu 65% din salariul de baza al profesorilor, iar in cazul preotilor din unitatile de cult cu venituri reduse sa contribuie cu 75%. Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.155/2008, initiata de Cabinetul Tariceanu, pentru modificarea Legii nr.142/1999 privind sprijinul statului pentru salarizarea clerului a fost adoptat cu 201 voturi “pentru”, unul “impotriva” si o abtinere.
Deputatul PSD Victor Surdu a declarat, dupa vot, ca aceasta lege este una din cele mai bune fapte facute de Parlament, care vine in sprijnul Bisericii. “Legea vine in ajutorul Bisericii, vine in ajutorul oamenilor care astazi se situeaza pe primul loc in efortul pe care il fac pentru ca in Romania sa triumfe ratiunea asupra violentei. Legea este una dintre cele mai bune fapte pe care le-am facut noi, Parlamentul, si mai ales in Saptamana Mare. Grupul nostru PSD-PC a votat aceasta lege constienti fiind de faptul ca, prin acest sprijin dat Bisericii, cultelor, probabil MAI va avea in ani mai putin de lucru”, a spus Surdu.
Mai multi deputati din toate grupurile parlamentare au pledat, marti, pentru majorarea salariilor clerului, aratand ca, in Saptamana Patimilor, aceasta masura va face dreptate preotilor si va reprezenta un “dar pascal”.
Dezbaterile in acest sens au avut loc, in plenul Camerei Deputatilor, la o ordonanta emisa de Guvernul Tariceanu care prevede ca nivelul contributiilor statului la salarizarea personalului clerical sa fie stabilit la 65% din salariul de baza al profesorilor, iar preotii din unitatile de cult cu venituri reduse sa beneficieze de o contributie de 75% din salariul de baza al profesorilor. “Preotul este nu numai un indrumator spiritual, dar si invatator si asistent, iar el a fost lasat sa depinda de bunastarea si dispozitia enoriasilor”, a afirmat deputatul PDL Ioan Oltean, aratand ca intre salariile profesorilor si ale preotilor exista o discrepanta care trebuie sa dispara. “Grupul PDL sustine acest proiect de lege care face dreptate unor lucratori ai unei institutii fundamentale”, a adaugat Oltean.
Deputatul PSD Cristian Dumitrescu a amintit de Saptamana Patimilor si a spus ca, in acest moment, “Parlamentul se apleaca cu intelepciune asupra unui proiect de lege menit sa faca dreptate”. “Sa ne ajute Dumnezeu in infaptuirea acestui lucru!”, a incheiat Dumitrescu.
Deputatul PNL Mihaita Calimente a spus ca Guvernul actual si-a amintit, inaintea Pastelui, sa promoveze aceasta ordonanta emisa de Guvernul Tariceanu. “Domeniul cultelor a fost neglijat foarte multa vreme si a sosit momentul sa reparam aceasta greseala, dar sa nu fim farisei cu unii si credinciosi cu altii”, a aratat Calimente, care a indemnat Guvernul sa tina seama nu numai de preoti, dar si de ceilalti bugetari. Aurel Vainer, deputat al grupului minoritatilor nationale, a multumit din partea Cultului Mozaic pentru “acest dar pascal din partea Parlamentului”.
Camera Deputatilor este for decizional in legatura cu aceasta ordonanta.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *