Salariile bugetarilor ar putea fi înghetaţate. Este avertismentul dur venit din partea guvernatorului Mugur Isărescu, în contextul în care datoria ţării a sărit deja de 50% din PIB. „Unde-i lege, nu-i tocmeală”, spune şeful Băncii Naţionale. 

Mugur Isărescu a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă el consideră că în 2025 trebuie luate anumite măsuri dacă datoria depăşeşte 50% din PIB, iar o măsură ar putea fi îngheţarea salariilor. „Unde e lege, nu e tocmeală. Când datoria depăşeşte 50%, trebuie luate măsuri. Nu ştim care vor fi acele măsuri şi când se vor lua, dar ele se vor lua”, a explicat Mugur Isărescu. 

Despre derapajele fiscale din România a vorbit şi Comisia Europeană. În cel mai recent raport publicat miercuri, experţii executivului UE spun că este foarte posibil ca în 2025, în primul an după alegeri, datoria publică a României să ajungă la aproape la 54% din Produsul Intern Brut.

Adică la limita pragului critic de 55% din PIB, prag prevăzut în Legea responsabilităţii fiscale. Dacă România va atinge şi va depăşi pragul de 55% din PIB datorie publică, atunci guvernul ar fi obligat să îngheţe şi cheltuielile cu pensiile din sistemul public şi de asemenea alte cheltuieli cu asistenţa socială. 

Guvernatorul BNR a spus că în acest context va fi nevoie de o corecţie fiscală care nu va fi deloc uşoară în contextul în care Comisia Europeană a avertizat şi în privinţa deficitului bugetar. Deficitul a sărit deja de 3% din PIB după primele 4 luni ale anului şi va ajunge la finalul anului, potrivit Comisiei Europene, la 6,9% din PIB.

Este aşadar o diferenţă uriaşă între cheltuielile şi încasările statului, în contextul în care ţinta din legea bugetului este doar 5% din PIB. Pentru 2025, Comisia Europeană a prognozat un deficit bugetar de 7%, ceea ce înseamnă că ne aşteaptă corecţiile fiscale despre care a avertizat guvernatorul Mugur Isărescu. 

Sursa observatornews.ro