Institutiile deconcentrate au cu sapte la suta mai putini bani decat in 2009, iar invatamantul si ajutoarele sociale cu 18 la suta mai putin.
Ieri, in sala de sedinte a Consiliului Judetean a avut loc prezentarea bugetului judetului Salaj pentru acest an. Intalnirea a reunit reprezentanti ai tuturor primariilor, ai Directiei Finantelor, Prefecturii si Consiliului Judetean. Potrivit vicepresedintelui CJ Csoka Tiberiu, in acest an judetului nostru i-au fost repartizati mai putin bani la buget, respectiv cu 7 la suta sub valoarea din 2009. Din fondurile de la stat pentru unitatile descentralizate s-au alocat sume defalcate pentru echilibrare in valoare de peste 29.500 mii lei, ceea ce reprezinta doar 93,6 la suta din cifra de anul trecut. Pentru unitatile administrativ teritoriale, din sumele din TVA s-au alocat 142.880 mii lei la invatamant, persoane cu handicap, ajutoare sociale, valoare cu 18 la suta mai mica decat cea de anul trecut. In schimb, pentru echilibrarea bugetelor locale fondul a crescut cu 8 la suta, valoarea totala repartizata fiind de 29.572 mii lei. La acelasi nivel cu cel de anul trecut se situeaza fondul pentru drumuri judetene, 11.219 mii lei. Valoarea cheltuielilor prevazute pentru salariile din invatamant in baza standardelor de cost in functie de numarul de elevi este de 116.609 mii lei. Dupa cum a subliniat Csoka Tiberiu, prin repartizarea din acest an s-au asigurat fondurile necesare cheltu-ielilor de functionare fiecarei primarii. Se vor mai repartiza de la bugetul judetului la primarii 10.423 mii lei pentru echilibrarea bugetelor locale, cate 55.000 lei fiecarei primarii pentru cofinantari de proiecte locale. Judetul va avea o rezerva de 40 miliarde de lei vechi pentru proiectele europene sau nationale ale comunelor, 3,5 miliarde de lei vechi pentru lucrari de iarna pe drumuri si 10 miliarde de lei vechi pentru intretinerea drumu-rilor comunale.
O IMPARTEALA NEDREAPTA
Primarul de la Criseni, Andrei Major, a remarcat ca suma primita este diminuata fata de 2009, cel de la Crasna, Pop Emeric admite ca valoarea repartizata este acceptabila. In schimb, primarul de Marca, Dumitru Rosan, s-a aratat nemultumit de “bugetul amarat”, ca de altfel si Gavril Puscas, de la Halmasd, care a invocat fondul insuficient pentru ajutorul social, 1 miliard de lei vechi, fata de 1,5 miliarde cat le-ar fi necesar. Fara sa vrea sa dea exemple, presedintele Asociatiei Comunelor din Salaj, primarul de Meseseni, Sandu Bercean, a spus ca “actuala formula de acordare a sumelor pentru echilibrare afecteaza comunele care muncesc. Si le dau celor care nu si-au realizat veniturile pe anul trecut. Sunt primarii care au avut incasari de 70 la suta si primesc 100 la suta pentru a li se asigura functionarea. Ar trebui sa vedem de ce ele au probleme ani la rand. Desigur ca e nevoie sa gasim o formula sa-i ajutam si pe ei, dar nu in detrimentul altora”.
Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, a fost de parere ca”ar fi bine ca la negocierile cu FMI-ul sa fie prezenti si primari, pentru ca se impun lucruri precum standardele de cost, comasarile, transportul elevilor, care nu sunt atat de simplu de rezolvat”