Salajul s-a inundat din nou serios pe alocuri; sistemul pluvial nu-i niciodata pregatit pentru cata apa da Domnul

24
2298
Salajul s-a inundat din nou serios pe alocuri; sistemul pluvial nu-i niciodata pregatit pentru cata apa da Domnul

Pompierii au fost chemati non-stop ieri sa elimine paguba facute de ape

Inca de la primele ore ale diminetii de ieri, marti 21 mai, mai exact la ora 6:04, pompierii au fost solicitati sa intervina la o inundatie la un beci si anexe in localitatea Romanasi. Au intervenit Punctul de Lucru de la Sanmihaiu Almasului cu o autospeciala. 

Dupa numai un minut, pompierii au fost solicitati din nou sa intervina la o inundatie a unei case de locuit din Zalau, situata pe strada Vanatorilor. La fata locului s-au prezentat pompierii Detasamentul Zalau cu o autospeciala.
La ora 6:38, pompierii de la sectia Jibou au fost si ei solicitati sa intervina la o inundatie la o casa din Jibou, situata pe strada Stejarilor nr 68.
La ora 6:49, pompierii Detasamentului Zalau au fost solicitati sa intervina la o inundatie la o casa din Zalau, de pe strada Romana.
La ora 7:23, Detasamentul Zalau era chemat sa intervina la o inundatie la o casa din Zalau, de pe strada Coposu.
La ora 09:00 ISU Salaj facea din nou un sumar al locurilor unde pompierii au intervenit pentru scoaterea scoaterea apei: Zalau, str. Republicii, unde s-a intervenit cu o motopompa; RAR Salaj, unde sa intervenit cu o autospeciala; localitatea Borla, pe valea Zalaului, unde un echipaj a fost prezent pentru monitorizare debit; Sarmasag, pe valea Zalaului, unde un echipaj a fost prezent pentru monitorizare debit; la Simleu Silvanei, pe strada Ghioceilor, a intervenit un echipaj cu o autospeciala; localitatea Gârceiu a fost monitorizata de un echipaj, la fel ca si in comuna Crasna.
La ora 11:44, pompierii au anuntat ca Detasamentul Zalau au fost solicitat sa intervina din nou la un subsol inundat, al unei case din Zalau, de pe strada Bujorilor.

A fost Cod rosu pe Valea Zalaului; probleme
in Borla si Sarmasag, dar si in comuna Criseni

Prefectul Florin Florian spune ca ieri, 21 mai, s-a declansat Cod rosu pe Valea Zalaului de la ora 7:00. Situatia a fost mai buna dupa doua ore; de la ora 9:00, codul rosu de pe Valea Zalaului a devenit Cod portocaliu, iar mai tarziu Cod galben, semn ca situatia s-a ameliorat.
Prefectul mai spune ca echipele au fost pregatite cu saci de nisip si au monitorizat Valea Zalaului in Borla si in Sarmasag (zona pod CFR), la revarsare.
Probleme au mai fost in comuna Criseni, unde au fost zone inundate, iar scola din satul Garcei a avut intrerupta activitatea pe toata durata zilei de ieri.

Pompierii au muncit toata ziua sa scoata
cu motopompe apa din beciurile salajenilor

Pompierii au transmis ca inundatiile au fost provocate de aversele si ploile torentiale, cu cantitati insemnate de apa, intre 25 - 40 litri pe metru patrat.
In afara interventiilor de urgenta, pe parcursul zilei de ieri pompierii au mai fost in misiuni pentru a scoate apa din apa, cu motopompe, din subsoluri, beciuri sau din curtile caselor in Zalau, Simleu si Jibou, dispeceratul ISU Salaj primind incontinuu noi solicitari.
ISU Salaj recomanda salajenilor sa-si curete santurile, rigolele, podetele din aproprierea caselor, pentru fluidizarea unui cantitati mai mari de apa, in conditiile in care prognoza meteo pe urmatoarele zile anunta noi averse de precipitatii si ploi torentiale.
"Pompierii militari sunt pregatiti sa intervina in orice situatie si se afla in permanenta in slujba cetatenilor pentru a diminua eventualele pagube produse de fenomenele meteo", spune capitan Lucian Jacodi, purtator de cuvant al ISU Salaj.

Canalizarea pluviala a Zalaului este ferfenita,
iar debitele mari de pe Meses nu sunt oprite de nimic

Fostul primar al Zalaului, Radu Capalnasiu, spune ca sistemul de canalizare pluviala este ruinat si orasului ii lipseste si un sistem de protectie impotriva debitelor mari care vin de pe Meses cand ploua.
"Sunt doua aspecte care trebuie luate in considerare. Nici un sistem de canalizare nu paote sa faca fata la ruperi de nori. S-a intamplat chiar in 2016, cand au fost 55 de litri pe metrul patrat in 45 de minute. Noroc ca n-a tinut mai mult, ca era clar ca ar fi urmat inundatii ca cele din 2010. Pe de alta parte, intr-adevar, sunt probleme pe partea de canalizare pluviala. Ar trebui sa se faca cam pste tot la fel cum se lucreaza acum pe strada 22 Decembrie (n.r. - fosta Crasnei), unde se face strada si se reabiliteaza si partea de canalizare pluviala. Din pacate, pe bulevard si pe alte strazi, unde ar fi necesar sa se reabiliteze sistemul de canalizare invechit, nu s-a facut. In canalizarea pluviala sunt tuburi rupte, s-au facut in timp interventii care au distrus sistemul de canalizare. Bulevardul era proiectat cu reabilitare integrala, inclusiv ce e in subteran. Au fost prevazute Apele Romane si lucrari de amploare impotriva inundatiilor. Dat fiind faptul ca intre timp s-a construit mult in Zalau, s-a construit pe versanti, la ploi mai puternice singura sansa de a preveni inundarea orasului era realizarea unor acumulari permanente, care sa opreasca apa ce vine de pe Meses, macar cantitatile de apa foarte mari, care sa poata fi reglate pe debitul pe care se da drumul in aval, cum era si lacul din Bradet. Era prevazut un lac mai mare, inclusiv cu zona de agrement, in zona poligonului. In total erau prevazute inca cinci lacuri de acumulare pe principalii versanti din jurul Zalaului", spune fostul primar, aratand care ar fi nevoile Zalaului pentru a fi protejat de inundatiile provocare de ploi.

Fondurile de la Uniunea Europeana sunt sansa
pentru redimensionarea intregii canalizari pluviale

"Vrem sa avem o harta electronica a tot ce inseamna in orasul asta, retele tehnico-edilitare, inclusiv canale menajere si canale pluviale. Prin proiectul de pe bulevard, cu trotuare si piste de biciclete, vom face lucrari inclusiv sub trotuar, unde o sa dezvoltam o retea noua de canalizare pluviala, cu golire in Valea Zalaului (n.r. - proiect pe fonduri europene in completarea asfaltarii care se face acum).
Eu consider ca se impune sa gandim un proiect care sa trateze intravilanul municipiului Zalau din punct de vedere al apelor pluviale. Chiar ne dorim sa intocmim proiecte cu finantare din fonduri europene si sper sa existe aceasta posibilitate si sa regandim inclusiv redimensionarea canalelor pluviale, descarcarile pluviale. In acest moment avem o sistem de canalizare pluviala vechi, pe care l-am extins odata cu extinderea strazilor si cu asfaltarile. Acum, intr-adevar, a plouat destul de mult. Suntem constienti ca nu fac fata canalele pluviale. Atat noi, cu firma Citadin, cat si cei de la ISU, am dat ajutor oamenilor acolo unde ne-au solicitat. Am trimis utilaje si oameni pentru a rezolva problemele sesizate de catre cetateni. Firma Citadin intervine pe tot ce inseamna canale pluviale, atat pe cele din beton, cat si pe cele din pamant. In perioada toamna – iarna, cei de la Citadin le intretin, le curata, le decolmateaza, scot tot ce inseamna depuneri. Consideram ca, intr-adevar, trebuie sa acordam o mare atentie a tot ce inseamna canal pluvial. Noi consideram ca pe toate strazile trebuie sa existe cel putin o banda pe sensul de circulatie, pe o parte un trotuar si o rigola pluviala. In multe locuri, din cauza faptului ca trama stradala nu e suficient de lata, nu ne permite sa executam rigole pluviale la capacitatea corepsunzatoare de preluare a apelor. Sunt strazi de trei, patru metri, unde nu avem cum sa realizam o constructie sub strat, sau si ce realizam sunt la costuri foarte mari si nu au o capacitate corespunzatoare de preluare a apelor pluviale. Din aceasta cauza apar multe necazuri, pentru ca apa nu mai intra in rigola pluviala, ci curge pe versanti haotic", ne-a explicat viceprimarul Teodor Balajel.

COMENTARII

 1. Canalizarea Zalaului, asa cum e, cu bune si cu rele, a fost realizata de comunisti prin propiile puteri, acum o jumatate de secol, atunci nu ne caciuleam la nimeni !

 2. Domnule Radu daca tot vă dați cu părerea despre canalizarea Zalăului ,oare cine a avut 2 sau 3 mandate de primar tata sau dumneavoastră? Întreb că după război multi voinici iar cu deștepți și inginerii statia de la PSD ce va mai mirați au băgat asfalt in ea să poată trece lin veorica de la Videle asta care ne scoate din noroaie că să mă exprim mai plastic așa de dragul conversației

 3. Barajul de langa Lukoil a fost amenajat acum cativa ani(malurile)probabil cu bani multi.Insa nu se poate umple cu apa si face din el zona de agrement ca-i deranjaza pe bastanii din zona eventuala prezenta a vulgului.Nu trebuie construit D-le Primar ci doar folosit.Asta dk este presiune pe instalatie.

 4. ASA articol ,asa scriitor,chiar ca nu avea de ce sa se legea acum de canalizare,dar asta este daca primarul nu este cu Iohania atunci trebuie sa-i gasim ceva,ori procurorii ori unii ziaristi de 2 lei

 5. Aiurea, Domnu da cata trebuie, problema sunt "alesii" locali si judeteni, care incaseaza salarii babane, dar uita ca trebuie sa si munceasca, sa amenajeze vaile si canalizarile... Pe vremea raposatului se amenajau cursurile de vai mai ales cele cu probleme, acum ii doare in cot de amenajari... ar trebui sa le fie rusine sa dea vina pe Domnul de Sus in loc sa isi faca treaba !!!

 6. Cu încasările uriaşe de pe facturile de apă şi canal trăiesc ca boierii o samă de frecători de mentă din partide cu neamurile lor, fără a avea legătură cu necesitătile oraşului.

 7. Felul,de cum au fost sau daca au fost executate lucrarile de intretinere a canalelor de ape pluviale,ti-o spune fiecare ploie care cade,restul povesti administrative\r\nO harta electonica....? Atunci, sigur, apa n-o sa mai curga haotic !!!

 8. PeDeLepra spurcata CA(CA)palnasiule,mare dobitoc esti . Cum stii tu sa spui la altii ce/cum trebuie facut , dar in cele "n"legislaturi de primar , n-ai facut (aproape)nimic , decat sa-l pupi in c.r pe Basanaul, cea mai mare jigodie/javra ordinara/tradator de neam/tara , alaturi de SASalaul nazist Werner nazist , demn urmas al hitleristilor !

 9. PeDeLepra spurcata CA(CA)palnasiule,mare dobitoc esti . Cum stii tu sa spui la altii ce/cum trebuie facut , dar in cele "n"legislaturi de primar , n-ai facut (aproape)nimic , decat sa-l pupi in c.r pe Basanaul, cea mai mare jigodie/javra ordinara/tradator de neam/tara , alaturi de SASalaul nazist Werner , demn urmas al hitleristilor !

 10. Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993

 11. Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993

 12. Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993

 13. Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993

 14. Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993

 15. Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993

 16. Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993

 17. Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993

 18. Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993

 19. Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993

 20. Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993

 21. Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993

 22. Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.