noiembrie 29, 2022

Salajul pierde in fiecare luna 75 de locuitori, care pleaca din tara in cautarea fericirii

Romania este pe locul doi in lume in topul migratiei. Doar Siria, tara lovita acum de un razboi civil, ne intrece, potrivit celui mai recent raport al Organizatiei Natiunilor Unite. 

Un semnal de alarma in acest sens trage si europarlamentarul salajean Daniel Buda, in opinia caruia autoritatile trebuie sa gaseasca de urgenta solutii pentru a opri acest exod, mai ales ca pleaca cei calificati si in putere. Riscam sa ramanem o tara a neputintei, dupa chipul si asemanarea celor care o administreaza.
Potrivit europarlamentarului Daniel Buda, peste 3,4 milioane de români locuiesc si muncesc in afara granitelor. Diaspora reprezinta, asadar, aproximativ 17 la suta din populatia totala a României.
„România trece în acest moment printr-o situatie incredibila si alarmanta (…) Cred ca nu exista român care sa nu aiba o ruda, un prieten sau un vecin care a ales sa renunte la viata din România în speranta de a gasi un trai mai decent în strainatate. Este vorba despre medici, profesori, ingineri, asistente, mecanici, bone, zidari, fermieri sau alte persoane calificate care îsi pun experienta sau educatia în slujba unor state care poate îi respecta mai mult din punct de vedere uman si financiar (…) În secolul XXI si în anul de gratie 2017, în România înca vorbim de lipsa autostrazilor si circulam pe drumuri de pamânt, ne tratam în strainatate de frica de a nu ne contamina cu alte boli în propriile spitale, haituim mediul economic si îl împovaram cu noi si noi taxe si conditionalitati, avem absorbtie sub unu la suta a fondurilor europene în actualul exercitiu financiar, industria a fost omorâta si ne bazam pe crestere economica generata din consum. Toate acestea sunt boli care cangreneaza România.(…) Daca pâna în acest moment Guvernul României nu a fost preocupat sa îi tina pe români în tara, de acum încolo trebuie sa fie! Aceste realitati sunt semnale clare de alarma ca România se confrunta nu cu un razboi civil, asa cum se întâmpla în Siria, si din cauza caruia migreaza cetatenii sirieni, ci este vorba despre un razboi psihologic si moral al românilor cu lipsurile, neajunsurile si incompetenta autoritatilor“, scrie europarlamentarul Daniel Buda pe pagina sa de Facebook, unde subliniaza ca ritmul migratiei romanilor este, potrivit raportului ONU, mai mult decat alarmant – noua romani parasesc tara in fiecare ora.

Un salajean din patru munceste in strainatate

Europarlamentarul Daniel Buda nu spune ce date are cand avanseaza cifra de 3,4 de milioane de romani care muncesc in afara granitelor. Dar datele facute publice de guvernanti vehiculeaza un numar si mai mare de romani plecati peste granite.
In luna mai a acestui an, guvernantii recunosteau ca in 2016 s-au nascut mai multi copii români în diaspora decât în tara, lucru care demonstreaza, inca o data, ca tinerii, forta de munca, aleg sa isi faca un viitor dincolo de granite. Avem – spunea atunci ministrul pentru Romanii de pretutindeni, Andreea Pastarnac – peste 4,4 milioane de cetateni români în comunitati din diaspora, dintr-o populatie de 19,8 milioane (date din 2015). Asta inseamna ca peste 22 la suta din populatie a preferat sa paraseasca Romania.
Daca luam in calcul populatia Salajului, de circa 224.000 de locuitori, si pastram proportia celor plecati la nivel national, descoperim ca sunt plecati peste hotare in jur de 50.000 de salajeni, adica un sfert din populatia judetului.
De precizat ca fenomenul plecarii la munca in strainatate este invers proportional cu dezvoltarea economica a judetelor tarii. Cu cat judetul e mai sarac si mai putin dezvoltat, cu atat mai mare e numarul celor care iau drumul strainatatii pentru a castiga o paine. Iar Salajul ste cel mai sarca din regiunea nord-vest, adesea fiind comparat cu judete ca Vaslui, Teleorman, Gorj sau Mehedinti, codasele la toate capitolele.
In alta ordine de idei, constatam ca avem mai multi salajeni care muncesc afara decat in tara. Potrivt datelor oficiale, Salajul are 47.200 de angajati, la o populatie activa de 106.500 de locuitori. Iar din cei 47.200 de angajati, aproape 12.000 sunt bugetari.

Cu o populatie de 224.384 de persoane la ultimul recensamant, in 2011, Salajul reprezinta 1,15 la suta din populatia totala a Romaniei.
Daca la nivel national pleaca la munca in strainatate noua persoane pe ora, pastram proportile si rezulta ca din Salaj, in medie, in fiecare zi 2,5 locuitori pleaca peste granite in cautrea unei vieti mai bune. Ceea ce inseamna ca in fiecare luna pleaca 75 de salajeni, sau 900 intr-un an.
Directia Judeteana de Statistica are in datele oficiale doar 8.344 de salajeni plecati peste hotare la munca pentru o perioada mai îndelungata de un an, cu contract de munca. Cei mai multi dintre acestia au ales sa munceasca in Italia, apoi Spania, Franta, Ungaria, Anglia, America, Germania si Belgia.

Angajatorii salajeni cauta meseriasi,
scoala produce teoreticieni, air tinerii
care se pricep la ceva sunt plecati

In Salaj sunt 265 locuri de munca vacante in saptamana 23 – 29 august. Dintre acestea, 54 sunt in productie si prestari servicii, 20 in turism si industria alimentara, 76 in industria lemnului, 22 in comert, 20 in domeniul constructiilor, 73 in confectii. Din totalul posturilor libere, doar 6 se adreseaza persoanelor cu studii superioare. Pentru celelalte e nevoie de studii medii sau minimum zece clase.
E nevoie, printre altele, de brutari, patiseri, lacatusi, electromecanici, tamplari, mecanici, tehnicieni retele de telecomunicatii. Adica e nevoie mare de muncitori calificati in diferite domenii, in contexul in care la noi scolile profesionale au disparut, profilurile tehnice sunt rare, dar scoatem teoreticieni pe banda rulanta.
Chiar si putinii meseriasi pe care-i da scoala romaneasca pleaca in strainatate, iar patronii romani sunt intr-o permanenta criza de forta de munca.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *