octombrie 3, 2022

Salajul – pe ultimul loc la controale din partea Protectiei Consumatorului

Amenzile aplicate firmelor de catre institutiile statului pot reprezenta un indicator prin care se poate lua pulsul economiei romanesti, iar Econtext a realizat harta amenzilor aplicate companiilor din tara noastra de catre Protectia Consumatorului. Mai precis, situatia amenzilor din fiecare judet din Romania. Amenzile aplicate de catre comisariatele judetene pentru Protectia Consumatorilor nu sunt extraordinar de mari, ceea ce ridica un semn de intrebare: fie companiile respecta, in mare, legea, fie multe nereguli sunt solutionate pe cai mai putin legale!. Aceasta este prima concluzie a analizei realizate de Econtext. Valoarea amenzilor aplicate companiilor de catre Protectia Consumatorilor s-a situat la 44,8 milioane de lei in perioada ianuarie – aprilie 2011. n total, comisariatele judetene pentru Protectia Consumatorilor au desfasurat un numar de 38.909 de controale in intervalul de timp mentionat.
In mare parte, ponderea controalelor si amenzilor este mai ridicata in judetele mai dezvoltate. Cel mai mare numar de controale a avut loc in Bucuresti, unde au fost desfasurate 2.634 de controale. Pe locul doi s-a clasat judetul Arad, unde comisarii au executat 1.563 de controale, iar urmatoarele doua pozitii sunt ocupate de Prahova si Cluj, cu cate 1.423 de controale. In schimb, cel mai relaxat este judetul Salaj, unde au fost efectuate doar 448 de controale, sustin realizatorii analizei. n ce priveste valoarea amenzilor acordate de Protectia Consumatorului, cel mai amendat este municipiul Bucuresti, unde companiile au primit amenzi de aproximativ un milion de euro. Al doilea judet dupa volumul amenzilor primite de companii este Prahova, iar pe urmatorea pozitie in topul amendatilor este ocupata de judetul Brasov. La celalalt capat al listei amenzilor, pe locul 41, ultimul, se plaseaza Covasna, singurul judet unde amenzile au avut o valoare sub pragul de 100.000 de lei. Penultima pozitie este detinuta de Botosani, iar pe locul 39 se claseaza Salajul cu sanctiuni in valoare de 232.800 de lei aplicate firmelor.

Silaghi nu stie despre ce date este vorba
Contactat de reporterul Graiul Salajului, comisarul sef al Comisariatului pentru Protectia Consumatorului Salaj, Claudiu Silaghi, spune ca nu poate sa explice analiza Econtext pentru ca nu are o sinteza in fata ochilor. Urmeaza sa facem si noi o sinteza. Nu stiu din ce sursa sunt datele, dar pana nu am o sinteza oficiala nu pot sa discut. Reveniti cu un telefon la sfarsitul saptamanii, ne-a declarat Claudiu Silaghi.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.