Sălajul, pe podium la Gala Olimpicilor Internaționali!

Sălajul a avut reprezentanți pe podium la Gala Olimpicilor Internaționali! Elevul Roland Petrean, profesorul Florin Morar și Școala Gimnazială “Simion Bărnuțiu” Zalău se numără pe lista premianților. Ministerul Educației a organizat marți, 12 decembrie, festivitatea de premiere a elevilor laureați la olimpiadele internaţionale desfăşurate în anul 2023, precum și a profesorilor care i-au pregătit şi a unităţilor de învățământ în care elevii studiază sau au studiat. Evenimentul s-a desfășurat în prezența ministrului educației, Ligia Deca, la Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București.

Printre elevii premiați s-a numărat și Roland Petrean, sălăjeanul care a obținut medalia de argint la Olimpiada Europeană de Informatică pentru juniori și medalia de argint la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru juniori. Alături de el au fost premiați profesorii săi, Loredana Gavriș și Florin Morar, care l-au susținut, l-au îndrumat și vor fi alături de el și în continuare. A fost premiată, de asemenea, și Școala Gimnazială “Simion Bărnuțiu” Zalău, unitatea de învățământ unde Roland a fost elev în anul școlar 2022 – 2023.

În cadrul galei, au fost premiați în total 144 de elevi olimpici, pentru cele 174 de medalii, premii și mențiuni obținute la 30 de olimpiade internaționale și olimpiade, concursuri regionale pe discipline, la juniori şi seniori, 162 de profesori și 72 de unități de învățământ.

Din totalul celor 174 de medalii și premii aduse acasă de elevii români, 6 medalii au fost de aur absolut (cu punctaj maxim), 53 de medalii de aur – premii I, 61 medalii de argint – premii II, 32 de medalii de bronz – premii III,  22 de mențiuni sau diplome echivalente.

Elevii, profesorii și școlile de proveniență au primit, pe lângă diplome, și premii în bani: 20.000 lei – premiul I absolut (cu punctaj maxim), 15.000 lei – premiul I/medalie de aur, 12.500 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 10.000 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 6.000 lei – mențiune (sau diplome echivalente).

Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competițiile regionale/balcanice (seniori și juniori) sunt: 7.500 lei – premiul I/medalie de aur, 6.000 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 4.500 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 3.500 lei – mențiune (sau diplome echivalente).

Pentru profesorii care au pregătit elevii s-a acordat un singur stimulent financiar, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul dintre elevii lor premiați. În situația în care elevul premiat a fost pregătit de doi sau mai mulți profesori, stimulentul financiar s-a acordat în părți egale tuturor profesorilor pregătitori.

Pentru școala pe care elevii o frecventează sau au frecventat-o s-a acordat câte un premiu în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest caz, stimulentele primite se vor utiliza pentru dotări direcționate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obținerii performanței școlare.

Fondul total de premiere alocat în acest an de Ministerul Educației este de peste 3.900.000 lei.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *