decembrie 2, 2022

Salajul nu a avut loc in masterplanul pentru turism al guvernului Tudose

Guvernul a pus pe hârtie un mega-plan de investitii din bani publici, cu care promite sa faca ceva pentru turism. Zeci de parcuri de aventuri, pârtii de schi, centre spa, wellnes, statiuni balneare si investitii în porturile de la Dunare, domeniul schiabil din Fagaras, sunt printre cele aproape 150 de proiecte de interes national si local, cuprinse in Masterplanul pentru turism, aprobat vineri de guvern.

Cand vom avea ce s-a promis si mai ales cand vom avea turism in Romania, nu stie insa nimeni. Sa nu uitam ca si infrastructura rutiera are un masterplan, dar autostrazi… nu prea.
Ministrul Turismului, Mircea Dobre, spune într-o declaratie pentru Gândul ca putine dintre proiecte ar putea începe la anul, având toata documentatia gata. Ba chiar unele proiecte ar putea disparea de pe lista.
Ce este cert si foarte trist pentru Salaj, este ca din cele 150 de proiecte prevazute in masterplanul pentru trism, niciunul nu vizeaza judetul nostru. Fie pentru ca admnistratorii judetului nu au depus proiecte, fie au fost proaste si nu au fost eligibile, fie guvernul Tudose nu a gasit Salajul pe harta.
Autoritatile locale ale caror proiecte au fost alese din cele 1.400 primite de minister trebuie sa-si faca documentatia tehnico-economica, dupa care sa primeasca aviz de la o comisie a ministerului, iar în final sa aiba autorizatia de constructie. “n final, banii vor veni de la Ministerul Turismului, care poate suporta pâna la 100 la suta din investitie.
Pe langa cateva proiecte de turism de interes national, in masterplan se regasesc nu mai putin de 142 de investitii în infrastructura în turism. Între ele sunt statiuni care în urma cu zeci de ani erau adevarate perle ale României, însa acum sunt în paragina. Sa exemplificam cu investitii semnificative ce ar urma sa mearga catre Sarata Monteoru, Amara sau Baile Tusnad. Nu mai putin de noua parcuri de aventuri sunt în planurile ministerului, ca proiecte de importanta locala, multe in judete cu care ne invecinam. Investitii sunt prevazute si pentru domeniile schiabile. Aici, macar recunoaatem ca in Salaj nu e cazul.

Salajul a zbarcit-o la capitolul turism

Cele mai importante statiuni din Salaj ajunse acum o ruina sunt Baile Ana, Baile de la Zalnoc si Baile de la Zauan. Desi Salajul are un potential urias si se vorbeste de multi ani de atragerea turistilor ’n judet pentru a face din turism o sursa de venit, rezultatele nu-s. Nici n-au cum sa fie, pentru ca s-a investit putin spre deloc ’n turismul adevarat. Ce au facut toti primarii au fost celebrele centre de informare turistica, ca s-au dat bani europeni pentru asta. Dar centrele, ’n sine, nu au cum sa atraga turisti. Au ’ncercat si mai marii judetului sa atraga turisti ’n Salaj, ’nsa socotelile nu li s-au potrivit.
“Circuitul castrelor romane” – un proiect care a costat 35.859.112 de lei – nu si-a atins nici pe departe telul. Ba, mai mult, proiectul a distrus vestigiile din castrele romane Porolissum si Buciumi. Ministerul Culturii spune ca proiectul Consiliului Judetean Salaj, de 8 milioane de euro, a dus la distrugerea vestigiilor de la Porolissum si Buciumi, care sunt de importanta nationala.
Un alt proiect al Consiliului Judetean Salaj a fost “Circuitul bisericilor de lemn”, pentru care s-au cheltuit 4.800.000 de lei. Zice-se ca au fost reabilitate bisericile de lemn din sapte localitati salajene. Am vizitat cateva dintre bisericile reabilitate. Prin sindrila ploua, gemurile sunt sparte. Important este ca s-au facut parcari, toalete, ascensoare si le-au ’ngropat pe bietele biserici ’ntre mari ’ntinderi de asfalt. Nu seamana cu lucrul din vechime, dar daca altceva nu s-a putut, asteptam turisti la toaletele noi de pe langa bisericile de lemn.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *