Nu-i demult de cand, in toamna, presa prezenta o scena coborata parca din filmele horror – o tanara romanca a fost sechestrata si violata timp de 10 ani in Italia. Mihaela Maricela C., de 29 de ani, fusese tinuta in sclavie timp de 10 ani, adica de pe cand avea 19 ani, de catre un italian de 52 de ani. Era mama a doi copii, de 3 si de 9 ani, amandoi nascuti din violurile la care a fost supusa de italian. Era tinuta intr-o baraca, legata cu lant, din anul 2007. Oricat de rare ar fi astfel de cazuri, si singur sa fie, e destul de ingrozitor sa te puna pe ganduri ce pot pati femeile care emigreaza din Romania in disperarea lor de a-si asigura traiul.
rn
Despre femei romance, batute, violate sau chiar omorate in Italia, atat presa peninsulara, cat si cea romaneasca au mai scris. Multe femei de pe plaiul mioritic iau drumul Italiei, fie ca aici chiar daca reusesc sa se angajeze, primesc un salariu de mizerie, fie pentru a-si mai indulci viata. Adesea socotelile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ, iar raiul promis devine un fel de pugatoriu.
Am stat de vorba ore intregi cu o cunostinta care traieste de ani buni in orasul Imola. Am dicutat si cu un preot greco-catolic din acest oras si am reusit sa-mi formez o parere, ce-i drept sumara, despre viata sociala si in special despre viata personala a celor peste 8.000 de romani care-si duc temporar sau definitiv existenta in orasul de langa Bologna. Imola este putin mai mare ca Zalaul, are peste 69.000 de locuitori. Iata ca aproape 12 la suta dunt romani. Dar nu-s putini nici albanezii, marocanii si, in ultima vreme, nord-africanii.
rn
Biserica si scoala sunt hrana spirituala,
dar drepturile si lefurile lasa de dorit
rn
Preotul greco-catolic Daniel Muresan, acum cetatean in Imola, de loc din Chilioara, comuna Cosei, ne spune ca un mare val de romani s-a stabilit in Imola dupa anul 2007, odata cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europana. Iar din cei aproximativ 8.000 de romani, mai bine de un sfert sunt din Salaj.
Pentru a nu se pierde limba, traditiile, obiceiurile din tara, comunitatea de romani din Imola a pus mana de la mana si a construit o scoala in limba romana. La serbari si alte manifestari extrascolare, copiii vin imbracati in costume populare specifice zonelor din Salaj.
Romanii din Imola se intalnesc de obicei la lacasurile de cult din oras, la sfarsit de saptamana. Exista trei culte in oras; cultul ortodox condus de preotul Dorul Garbovan, cultul greco-catolic condus de Marinel Muresan si cultul penticostal care il are ca presbiter pe Vasile Damsa. “nafara de divinitate, la biserica, dupa slujba, se discuta si de joburi si de afaceri si de relatii amoroase. Biserica este ocul unde romanii isi descarca sufletul de bucurii si necazuri dupa o saptamana de truda.
Romanii nu sunt pe deplin multumiti de drepturile care li se recunosc. Un sofer italian, de pilda, castiga in jur de 2.500 de euro lunar. Un sofer roman castiga doar 1.500 de euro.
"Daca te duci la politie si reclami o problema, esti privit cu indiferenta, ti se promite ca problema se rezolva, dar la pastele cailor", ne spune un zalauan care traieste acolo.
La alegerile locale de anul viitor, romanii din Imola vor sa aleaga un cetatean roman in administratia locala, care sa-i reprezinte, pentru ca nu sunt tratati pe picior de egalitate ca cetatenii italieni.
rn
Se traieste cu multe sacrificii si cu frica-n san
rn
“n Imola traiesc si lucreaza salajeni din Zalau, Hida, Marin, Jibou, Fidu si din multe localitati ale judetului.
Familia Chis din Creaca este in Imolda de prin 2010. Ea, Margareta, lucreaza la o familie de italieni langa Imola unde ingrijeste o batrana. Sta cu batrana de la 7 dimineata pana la ora 18.00 pentru 800 de euro, cu carte de munca. De fapt, majoritatea romancelor ingrijesc de batrani pentru sume intre 600 si 1.000 de euro, in functie de posibilitatile si disponibilitatea financiara a familiei italiene. Multe lucreaza fara forme legale, sunt descoperite de carabinieri si trimise in tara. Altele au contract de munca si cand pleaca in concediu obligatoriu isi gasesc inlocuitor. Vasile Chis, sotul Margaretei, lucreaza in agricultura, mai bine zis in viticultura si pomicultura. Castiga, in general, 4 euro pe ora, dar e norocos ca are de lucru si iarna, la curatatul pomilor. Pentru chirie platesc 400 de euro pe luna. Fata de Romania, alimentele sunt mult mai ieftine raportate la venit, asa ca se descurca cu hrana. Chiria este intre 400 si 600 de euro pentru o camera. Salajenii se grupeaza 3-4 intr-o camera si mai fac economii.
Pe langa a ingriji de batrani, femeile din Romania mai sunt angajate si la unitati spitalicesti ca infirmiere sau la aziluri.
Marea majoritate a barbatilor lucreaza in agricultura la cules de piersici, mere si struguri. Unii lucreaza ca soferi, unde castiga mai bine, si foarte putini in constructii.