Un bază de date comună a Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest urmează să fie implementată, pentru a crește calitatea activităților sectorului public în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.

Transformarea digitală la nivel regional va însemna ca 2,7 milioane de români, beneficiari direcți, să nu mai stea la cozi sau să se deplaseze pentru documente.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest a organizat marți, 10 ianuarie, o întâlnire de lucru în acest sens, în județul Bistrița-Năsăud, pentru a pune bazele acordului de parteneriat în vederea realizării Cloud-ului de date aferent Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, un produs informatic destinat interconectării sistemelor digitale ale sectorului public din județele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, fundamental pentru transformarea digitală.

De asemenea, în cadrul ședinței de lucru s-a decis efectuarea demersurilor pentru pentru înființarea unei Agenții Regionale de Investiții și Inovare, în regiunea Nord-Vest.

La ședință, găzduită de Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, au participat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Ioan Boloș, președintele Consiliului de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, Szilagy Robert Istvan, reprezentanți ai Consiliului Județean Cluj, experți din cadrul STS – Serviciul de Telecomunicații Speciale și Autoritatea pentru Digitalizarea României.

„Este un început de drum pentru ceea ce înseamnă transformare digitală la nivel regional. Acest cloud va fi inima care bate pentru digitalizare. Adevarăta digitalizare se poate realiza dacă reușim interoperabilitatea bazelor de date, fiind o măsură prin care venim în sprijinul autorităților publice locale pentru a dezvolta instrastructura și serviciile software. Realizarea acestui cloud regional este pasul firesc ce va asigura complementaritatea cu clodul guvernamental, la care am lucrat când eram ministrul al Digitalizării. În final, în relația cu instituțiile locale, cetățenii vor avea parte de un proces simplu, debirocratizat, nu vor mai sta la cozi și nu se vor mai deplasa la instituții pentru a obține documente. Dacă vreți, este încă un mod clar prin fondurile europene simplifică și îmbunătățesc viața oameniilor. Apreciez și salut implicarea și deschiderea tuturor Consiliilor Județene de la nivelul regiunii Nord-Vest, pentru ca acest deziderat să devină realitate”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Scopul principal al cloud-ului este de a asigura interoperabilitatea bazelor de date (comunicare între bazele de date ale fiecărei instituții în parte). Astfel, se vor reduce costurile și va crește calitatea activităților sectorului public, în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.

Acesta va facilita transformarea regiunii într-o economie bazată pe date, sigură şi sincronizată cu direcţiile strategice de acţiune ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte guvernanţa datelor.