septembrie 28, 2022

Salajul este ‘teleormanizat’ prin alocarile de la buget prevazute pentru acest an

Alocarile prevazute pentru Salaj in bugetul pe 2019 de guvernul PSD – ALDE sunt analizate de PNL Salaj, iar din analiza reiese o "teleormanizare" a judetului nostru, termen utilizat de liberali ca sinonim pentru pauperizare, adica saracirea pana la stadiul de "sapa de lemn", avand in vedere ca Salajul este deja coada tututor clasamentelor privitoare la nivelul de trai in Romania.

rn

Deputatul Lucian Bode, liderul PNL Salaj, a prezentat cifrele intr-o conferinta de presa organizata vineri, 8 februarie, detaliind pe capitole.
In ce priveste sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor
descentralizate la nivelul judetelor, propunerile in bugetul pentru anul 2019 sunt de 6.255.000 de lei, din care 4.583.000 de lei Programul pentru Scoli al Romaniei, 755.000 de lei pentru drepturile copiilor cu cerinte educationale speciale care frecventeaza invatamantul special, 757.000 lei bunuri si servicii pentru intretinerea curenta a unitatilor de invatamant special si centrelor judetene de resurse si asistenta educationala din invatamantul special.
Sustinerea sistemului de protectie a copilulu reprezinta zero lei pe anul acesta, fata de anul trecut cand au fost alocati 13.799.000 de lei. Iar pentru sustinerea centrelor publice destinate persoane adulte cu handicap sunt alocati anul acesta tot zero lei, fata de anul trecut cand au fost alocati 13.275.000 de lei, atrag atentia liberalii. Concluzia la acest capitol este ca Salajul pierde prin nealocarea acestor sume 27.074.000 de lei, echivalentul a 5,6 milioane de euro
Referitor la sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si Municipiului Bucuresti, pentru judetul Salaj se propune alocarea a 21.183.000 de lei
Pentru plata drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiile lunare, iarasi sunt zero lei pe anul acesta, fata de anul trecut cand au fost alocati 55.663.000 de lei, adica Salajul va avea un minus un minus de 11,7 milioane de euro la acest capitol.
PNL Salaj subliniaza ca minusul rezultat pentru Salaj din cele doua axe bugetare prezentate mai sus va fi anul acesta de 17,3 milioane de euro.
Si in ce priveste sumele defalcate din TVA pentru finantarea cheltuielilor privind drumurile judetene si comunale Salajul iese anul acesta pe minus fata de anul trecut cu aproape doua milioane de lei. Alocarea pentru Salaj este de 9.128.000 de lei, fata de 11.048.000 de lei anul trecut.
"Judetul Salaj este aproape inexistent in propunerile de alocarile bugetare pentru anul 2019. Cifrele arata ingrijorator pentru judetul Salaj!
Prin transferarea cheltuielilor sociale la nivelul UAT–urilor, adica in sarcina consiliilor judetene si a primariilor (de exemplu cheltuielile cu finantarea sistemului de protectie a copilului, cu finantarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, plata drepturile asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizatiilor lunare) Guvernul PSDDragnea a transferat pe umerii autoritatilor locale din Salaj o povara de 17, 3 milioane de euro!!!
Judetul Salaj a primit comparativ cu anul trecut mai putini bani si pentru
intretinerea si reabilitarea drumurile comunale si judetene, un minus de 0,4 milioane de euro", a rezumat Lucian Bode calculele.

rn

Proiectele majore primesc "mizilic" pentru centura Zalaului,
de exemplu, se aloca sub 1% din valoarea totala estimata

rn

In ce priveste alocarile pe anul acesta pentru construirea centurii ocolitoare a Zalaului si pentru autostrada, liveralii spun ca, in ritmul acesta, nu avem sanse sa vedem finalizate aceste proiecte importante pentru judet.
"Despre proiecte majore finantate corespunzator in anul 2019 nici nu poate fi vorba!
Varianta ocolitoare a municipiului Zalau, etapa 2, deja mult intârziata pe procedura, din cauza incompetentei de la centru, la pachet cu dezinteresul beneficiarului (in speta, Primaria Zalau), a primit o alocare bugetara infima: 1.973.000 de lei credite bugetare si 4.607.000 de lei credite de angajament. Asadar, guvernarea PSD – ALDE propune pentru anul 2019 alocarea a mai putin de 1% din valoarea totala a lucrarilor (aproximativ 400.000 de euro, fata de 43,2 milioane de euro (fara TVA), valoarea totala estimata).
in acest ritm, obiectivul de investitie va fi finalizat la calendele grecesti. Acum ne este clar tuturor cand iisi propune Guvernul PSD – ALDE sa inceapa lucrarile la Centura Ocolitoare a Zalaului. In orice caz, nu in acest an!!!
Autostrada Transilvania – cu tronsoanele Nadaselu – Mihaiesti, Mihaiesti –
Suplacu de Barcau (segment salajean) cu tunel Meses, Suplacu de
Barcau – Bors, se afla in stand-by. in proiectia bugetara pentru anul 2019,
Autostrada A3 primeste niste firmituri din valoarea ramasa de finantat la
31 decembrie 2018 (cfonform fisei de obiectiv), in suma de 4,85 miliarde de lei. Pentru toate sectoarele nefinalizate, aflate in diverse etape, se aloca 164,42 milioane de lei credite bugetare si 377,29 milioane de lei credite de angajament, un mizilic! in total, aproximativ, 541 de milioane de lei, ceea ce reprezinta 11,15% din necesar.
Cu asa prognoze, domnilor guvernanti de la PSD si ALDE, cu certitudine Salajul continua teleormanizarea!", sustine liderul PNL Salaj, Lucian Bode.

rn

Guvernul Dancila arunca in haos economia cu OUG 114,
data pe nepusa masa intre Craciun si Revelion

rn

"La sfârsitul anului 2018, intre Craciun si Revelion, intr-o vineri seara, Guvernul Dragnea / Dancila a adoptat, fara dezbatere publica, fara o fundamentare riguroasa, fara studiu de impact, fara consultarea structurilor asociative representative, fara respectarea principiului fiscalitatii, Ordonanta de Urgenta cu nr. 114/2018, schimbând fundamente importante ale functionarii mediului economic din Romania si punând la indoiala principii de baza ale functionarii economiei de piata.
Aceasta OUG arunca in haos economia Romaniei. Sectoare economice intregi au fost bulversate (energie, telecomunicatii, constructii, sectorul bancar), iar decontul este facut deja de catre romani. Efectele sunt deja anuntate: cresteri de preturi, concedieri, compromiterea unor investitii strategice (dezvoltarile energetice la Marea Neagra), pierderi importante la bugetul de stat.
Partidul National Liberal (PNL), folosind mijloacele parlamentare democratice avute la dispozitie, a incerca sa anuleze, cat mai rapid, acest act normativ foarte nociv pentru cetatenii romani si economia româneasca.
Astfel, cu toate ca am reusit sa adunam 114 semnaturi pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, care sa includa pe ordinea de zi si abrogarea OUG 114 / 2018, majoritatea abuziva PSD – ALDE a respins demersal PNL.
Din analiza departamentelor de specialitate ale PNL si in urma consultarii cu reprezentati ai mediului de afaceri am identificat insa, in textul OUG 114/2018, si o serie de posibile incalcari grave ale Tratatului de Functionare a Uniunii Europene, a legislatiei privind concurenta si a celei privind functionarea pietei interne. Din acest motiv am hotarât sa sesizam Comisia Europena, in calitate de gardian al respectarii legislatiei comunitare", a declarat vineri deputatul Lucian Bode.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.