septembrie 28, 2022

Salajul are trei Centre de Permanenta functionale

Centrul de Permanenta de la Crasna si-a deschis portile pentru cei care au nevoie de ajutor medical de urgenta ce intra in competenta medicilor de familie. Este al treilea centru de acest tip din Salaj, iar infiintarea lui a fost stabilita inca de la inceputul anului, cand medicii de la urgentele din spitalele salajene se plangeau de prea multa aglomeratie. Centrul de la Crasna va asigura asistenta non-stop pentru aproximativ 20 de mii de locuitori ai comunelor Mesesenii de Jos, Varsolt, Crasna, Horoatu Crasnei, Cizer, Banisor si Sag. Serviciul de garda din Centru va fi asigurat de opt medici de familie, iar finantarea servicilor este asigurata de la bugetele locale ale comunelor arondate si de Casa de Asigurari de Sanatate.
Zona Vaii Somesului a ramas cea mai descoperita parte a Salajului din punct de vedere al asistentei medicale. Desi autoritatile judetene au dat termen luna septembrie pentru deschiderea unui Centru de Permanenta la Ileanda, locuitorii zonei mai au putin de asteptat. „Nu s-au mai miscat lucrurile in ultimul timp. Spatiul e gata pregatit, astept doar sa mi se spuna ce tip de mobilier trebuie sa cumpar. Vom primi ceva bani si de la Consiliul Judetean pentru finalizarea si dotarea centrului, chiar zilele acestea m-au anuntat”, a declarat primarul comunei Ileanda, Petru Satmari. Centrului de la Ileanda urmeaza sa-i fie arondate toate comunele de pe Valea Somesului, incepand cu Letca, pana la granita cu judetul Cluj. Comunele Babeni si Surduc sunt arondate Spitalului Orasenesc din Jibou.
Centrele din Zalau si Cehu Silvaniei functioneaza in conditii optime
Primul centru de permanenta deschis la noi in judet a fost cel din Zalau. Utilitatea infiintarii lui a fost dovedita prin reducerea semnificativa a cazurilor tratate la Urgenta Spitalului Judetean. Imediat dupa deschiderea centrului, cazurile tratate la UPU au scazut sub 300 pe parcursul unui weekend, in conditiile in care anterior infiintarii centrului erau inregistrate aproape 400 de cazuri intr-un weekend. Nici centrul de la Cehu Silvaniei nu se lasa mai prejos. Fiind singurul punct din zona dupa desfiitarea spitalului in care urgentele pot fi tratate prompt, Centrul de la Cehu are pacienti suficienti incat sa primeasca de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj aproximativ 55 de mii de lei lunar. Centrului de Permanenta din Zalau i se deconteaza lunar aproximativ 60 de mii de lei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.