noiembrie 29, 2022

Salajul are strategie antidrog, dar si din ce in ce mai multi drogati

In sedinta de azi a Consiliului Judetean va fi dezbatut planul de actiune pentru implementarea Stategiei Judetene Antidrog pentru perioada 2017 – 2020. Planul a fost realizat de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, in parteneriat cu mai multe institutii din judetul Salaj, din care amintim Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, Directia Judeteana de Sport si Tineret, Directia de Sanatate Publica Salaj, “Somajul” etc. Planul are patru capitole (Reducerea cererii de droguri, Reducerea ofertei de droguri, Coordonare, Informare si Evaluare). 

Din toata povestea asta am inteles ca se vor desfasura o sumedenie de actiuni pentru prevenirea consumului de droguri atat in scoala, cat si in familie si in comunitate, Planul este incarcat de conferinte, simpozioane, seminarii, proiecte de informare, educare, consientizare privind bunele practici de prevenire in mediul scolar. Se vor organiza si studii privind consumul de alcool, tutun si droguri in randul elevilor din invatamantul liceal si profesional din judet. Cert este ca ar trebui sa se organizeze instruiri si in ciclul gimnazial, mai ales ca au fost cazuri in judet cand copii de 11 ani foloseau substante halucinogene, iar Prefectura tocmai a fost informata ca varsta consumatorilor de droguri este din ce in ce mai mica.
Cat despre prevenirea in familie, in planul de actiune se vorbeste despre o campanie in randul mamelor consumatoare de droguri, despre proiecte de tipul “scoala parintilor”, diversificarea seviciilor de asistenta in comunitate si in sistemele privative de libertate.
Valer Merce, cel care coordoneaza Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, a prezentat zilele trecute in fata prefectului Florin Florian situatia pe care o desfasoara in permanenta institutia pentru a limita consumul de droguri in randul tinerilor. A rezultat ca marea majoritate a consumatorilor sunt copii intre 12 si 16 ani si ca drogurile sunt prezente aproape in toate scolile din judet. Potrivit lui Merce, locurile unde se vand droguri nici nu pot fi identificate, substantele interzise regasindu-se practic in in toate zonele Zalaului. A cresut numarul consumatorilor si, ce e mai trist, al consumatorilor minori.
In toamna lui 2014, DIICOT Salaj a destructurat o retea de traficanti si consumatori de droguri. Au fost identificati 18 traficanti si peste 80 de persoane au fost chemate pentru audieri. Desi li s-a dovedit vinovatia in prima instanta, traficantii sunt inca liberi. Procesul se treneaza acum la Curtea de Apel Cluj.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *