Salajul are acum o uriasa groapa de gunoi, in care vom arunca bani cu nemiluita

Salajul are acum o uriasa groapa de gunoi,  in care vom arunca bani cu nemiluita

De la 1 ianuarie a intrat in vigoare taxa pentru depozitarea deseurilor la groapa de gunoi, in valoare de 80 de lei tona. Din anul 2018, aceasta taxa va creste la 120 de lei tona. Introducerea acestei taxe are drept scop declarat incurajarea reciclarii deseurilor, dar mai ales descurajarea depozitarii. Aceasta taxa trebuia introdusa acum cinci ani, dar Uniunea Europeana ne-a pasuit pana la inceputul acestui an. {ara vecina Ungaria ne-a luat-o demult inainte, avand in vedere ca deja aceasta are deja o taxa de depozitare a deseurilor in valoare de 34 de euro pe tona. “n unele tari europene aceasta taxa ajunge pana la 100 de euro pe tona. Este o problema mare pentru locuitorii tarilor din UE care nu au incineratoare de gunoi, sau acestea sunt in numar redus.

Decidentii Salajului n-au invatat nimic de la austrieci,
desi au fost in excursie la Linz, sa vada cum se procedeaza

Si la noi s-a pus problema incineratoarelor de deseuri. Dar Consiliul Judetean Salaj a preferat groapa de depozitare. Salajul tocmai si-a facut, cu foarte multi bani, o catamai groapa unica de depozitare a gunoiului, la Dobrin. Multe tone, tot gunoiul din Salaj, va inghiti aceasta groapa, si multi bani ne va manca. Fiecare tona depusa ne va lua 80 de lei din buzunar, iar de la anul cate 120 de lei. Firmele de salubrizare care duc gunoiul la groapa vor plati taxa, iar apoi va recupera banii de la cetateni si firme care produc gunoi, adica de la noi toti.
In urma cu mai multi ani, inainte de a se aproba groapa de gunoi de la Dobrin, firma de salubrizare AVE a invitat in Ungaria si Austria edili ai Zalaului, consilieri judeteni, oameni de afaceri, jurnalisti (printre care m-am aflat si eu), pentru a vedea procesul de depozitare sI incinerare a deseurilor. Am ramas impresionati cum un incinerator de gunoaie produce energie termica si energie electrica pentru un oras cu 60.000 de locuitori.
La catva timp, s-a pus problema gropii de gunoi de la Dobrin, dar nimeni din cei care au vizitat incineratorul de langa Linz, din Austria, nu s-a opus gropii in favoarea incineratorului. N-a avut nimeni o idee mai indrazneata. Ne-am invatat cu groapa, groapa vrem, si-au zis cei care aveau un cuvant de spus in aceasta problema. Si uite asa, Salajul s-a inzestrat cu o groapa de gunoi in valoare de 134.554.415 lei, finantata de Fondul European de Dezvoltare Regionala si de Consiliului Judetean, care a contribuit la cofinantare cu doi la suta.

Bani multi pentru depozitare; 110 milioane pe an

Suprafata Centrului de management integrat al deseurilor din judetul Salaj, cum i se mai spune nou-noutei gropi de gunoi de la Dobrin, se intinde pe o suprafata de 195.577 metri patrati si are o capacitate de depozitare de un milion o suta de mii de tone de deseuri pe an. Aici exista un depozit ecologic, o statie de sortare, statie de tratare mecano-biologica si o statie de epurare. Pe langa aceasta investitie, s-au mai facut trei gropi de transfer a deseurilor menajere la Surduc, Sanmihaiu Almasului si Crasna. Prin urmare, daca groapa are capacitatea de 1,1 milioane de tone pe an, asta inseamna ca 110 milioane de lei ne va lua, daca luam in calcul media pretului de depozitare de anul acesta si de anul viitor. Si-apoi, din 2019, daca pretul va creste… vom plati. Bani pe care firmele si locuitorii Salajului trebuie sa-i scoata din buzunare.

Cu un pas mare in urma civilizatiei

Adevarul este ca noi suntem in urma cu un pas sau chiar cu mai multi in ceea ce priveste evolutia tehnologiei, in genere progresul. “n timp ce unii exploreaza solul palenetei Marte, noi scormonim pamanul cu plugul tras de cai, am fost granarul Europei si am ramas in coada ei pentru ca in timp ce nemtii sau francezii se ocupau cu noi tenologii si automatizari, noi stiam doar sa intoarcem brazda. “n timp ce majoritatea tarilor europene incearca sa rezolve problema gunoaielor prin ardere, noi amenajam gropi ecologice.

Tiberiou Marc da vina pe Ministerul Mediului
si pe obiceiurile noastre de consum

Referitor la groapa de gunoi, am solicitat parerea lui Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean Salaj. “Proiectul de management integrat al deseurilor a fost conceput de Ministerul Mediului printr-un program de asistenta tehnica finantat din fonduri europene. El a fost gandit ca o structura care tine seama de realitatile din Romania, in materie de deseuri menajere, inclusiv obiceiurile de consum ale populatiei. Prin urmare, proiectul include o statie de tratare, una de compostare, una de selectare si un spatiu de depozitare a componentei din deseul menajer care nu poate fi valorificat sub nici o forma. Proiectele care au fost implementate in Romania pentru managementul deseurilor nu au incineraroare, ci doar structurile amintite anterior. Din incineratoarele pe care le-am vazut functionand in Europa rezulta cateva conditii cum ar fi: o anumita cantitate minima de deseuri care sa permita functionarea in conditii de eficienta economica; o compozitie a deseului menajer in care partea umeda sa nu depaseasca 60 la suta si o valorificare a resturilor rezultate din ardere (zgura si cenusa) pentru agricultura sau industria materialelor de constructie. Nu cred ca in conditii in care in fiecare judet ar trebui sa functioneze un sistem de management integrat al deseurilor ar exista si conditii de eficienta economica pentru functionarea unui incinerator, decat eventual la nivel de regiune de dezvoltare”. Ati inteles, oameni buni, ca nu furnizati gunoiul care trebuie? Cum arunca austriecii, asa trebuie sa aruncati si voi la gunoi, nu orice.

Miercuri, operatorul care gestioneaza deșeurile la Stația de la Dobrin, firma Bratner, a intezis firmei de salubrizare AVE sa depoziteze gunoiul. Motivul a fost ca nu s-a incheiat actul aditional propus de Bratner prin care AVE Salaj sa suporte taxa suplimentara de 80 de lei pe tona de gunoi, taxa introdusa de la 1 ianuarie 2017. Tiberiu Marc a dezamorsat situatia, avertizand operatorul sa nu opreasca procesul de colectare a deseurilor. La ora actuala se negociaza actul aditional. Din aceasta tarasenie intre cei doi operatori din Salaj, de suferit vor avea cetatenii cu care acestia au contracte de colectare a gunoiului.

 

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *