Traian Basescu a iesit invingator in judetul Salaj, cu un procentaj de aproximativ 30 la suta, pe locul II situandu-se candidatul PSD, Mircea Geoana, cu putin peste 26 la suta. Ultima treapta a podiumului, conform voturilor salajenilor, este ocupata de udemeristul Kelemen Hunor (aproximativ 18 la suta), el fiind urmat indeaproape de candidatul liberalilor, Crin Antonescu. Aproximativ 55 la suta dintre salajeni s-au prezentat la vot.
Rezultatele alegerilor din Salaj reprezinta o premiera pentru istoria electorala a judetului nostru. Pozitionarea pe primul loc a candidatului Traian Basescu si, implicit, pierderea electoratului de catre PSD si UDMR au adus PDL-ul, la nivel judetean, pe o pozitie la care nici macar propriii membri nu visau in urma cu doi – trei ani.
PREZENTA LA VOT – MAI MARE DECAT MEDIA PE TARA
Cu putin peste 4 la suta a obtinut „tribunul” Corneliu Vadim Tudor, iar singurul candidat independent, Sorin Oprescu, a fost votat de aproape 2 la suta din salajeni. Clasamentul este incheiat de George Becali, cu 1,36 la suta, ceilalti candidati obtinand mai putin de un procent. Conform statisticilor aproape 55 la suta dintre salajeni s-au prezentat la urne, apetitul de vot cu patru procente depasind media pe tara.
SALAJENII SE REORIENTEAZA POLITIC
Rezultatele scrutinului de duminica denota modificari semnificative in preferintele salajenilor care au votat si la europarlamentare. La alegerile pentru Parlamentul European, prezenta la urne in Salaj a fost de doar 38,15 la suta. Voturile valabil exprimate au fost in numar de 74.834, iar 2.117 (2,75 la suta) au fost voturi nule. La aceasta prezenta, cele mai multe voturi au revenit UDMR-ului – 22.116 (29,55 la suta). Pe urmatorul loc s-a clasat PSD+PC cu 18.953 (25,32 la suta), PD-L – 17.910 voturi (23,93 la suta), PNL – 7.712 (10,30 la suta), PRM – 3.917 (5,23 la suta). Comparand statisticile de la europarlamentare (dar tinand cont si de prezenta la vot) cu actualele rezultate, se observa o ascensiune semnificativa a Partidului Democrat Liberal, care a obtinut cu peste 5 procente mai mult fata de alegerile din iunie. O crestere importanta au bifat si liberalii care au primit mai mult cu aproximativ 7 la suta, PSD-ul pastrand aproape acelasi scor. Cei mai nemultumiti de rezultate ar trebui sa fie udemeristii, care au contabilizat cu aproape 12 la suta mai putin fata de alegerile europarlamentare. Votul de duminica denota si faptul ca electoratul salajean si-a descoperit, destul de brusc, o apetenta speciala fata de partidele de dreapta. Cumuland scorul partidelor din fosta alianta D.A. (PDL si PNL) obtinem, la nivel de judet, aproape 50 la suta, la care pot fi adaugate si procentele UDMR-ului, o formatiune care, cel putin la nivel declarativ, se revendica a fi de centru-dreapta si este afiliata la Partidul Popular European. Astfel, liberalii si democrat liberalii au depasit, impreuna, cu 16 la suta scorul obtinut la europarlamentare. Iar daca barometrul europarlamentarelor ar putea fi contestat, din cauza prezentei mai scazute la vot si a lipsei unei mize politice palpabile pentru alegatorul de rand, trebuie mentionat ca rezultatul de duminica contrazice in linii mari si votul din iarna anului trecut, pentru Senat si Camera Deputatilor. Si in acest caz, PSD-ul isi pastreaza cam aceeasi pozitie, dar, comparativ cu 2008, se observa cresteri de 3-4 procente in dreptul partidelor care au sustinut candidaturile lui Traian Basescu si Crin Antonescu.
Tiberiu Marc, presedinte PSD Salaj – „Votul de duminica a fost peste asteptarile noastre, depasind targhetul pe care ni l-am propus in timpul campaniei. De asemenea, participarea la vot a salajenilor a fost semnificativa, probabil cea mai mare din 2000 pana astazi. Am reusit si la nivel judetean sa-i asiguram candidatului nostru intrarea in turul II si suntem convinsi ca dupa 6 decembrie Mircea Geoana va deveni presedintele Romaniei”.
Seres Denes, presedinte UDMR Salaj – „Rezultatul este unul multumitor. Ne-am asteptat la acest scor, chiar daca este ceva mai mic decat cel de la europarlamentare. Kelemen Hunor nu avea sanse sa intre in turul II si probabil acest lucru a tinut acasa o parte din electoratul nostru traditional, iar la asta se adauga si campania agresiva a celorlalte partide”.
Radu Capilnasiu, presedinte PNL Salaj – „Voturile salajenilor ne-au demonstrat ca increderea in Partidul National Liberal a crescut, daca e sa comparam rezultatul cu cel de la alegerile europarlamentare. Calitatea personala a candidatului nostru, precum si programul sau electoral au contat mult. Cu toate acestea, suntem nemultumiti de anumite disfunctionalitati care au aparut in aceasta campanie si din cauza carora n-am reusit sa obtinem scorul pe care ni l-am propus”.
Lucian Bode, presedinte PDL Salaj – „Multumim tuturor salajenilor care au avut incredere in Traian Basescu si care au fost receptivi la mesajul sau si al PDL de reformare a statului. Rezultatul obtinut in judetul Salaj si situarea pe prima pozitie, la o distanta confortabila de candidatul PSD, cred ca ne scuteste de orice alte comentarii”.
PSD – nemultumit de organizarea scrutinului
„Suprapunerea referendumului cu prezidentialele a fost in avantajul lui Traian Basescu… In unele sectii de votare au aparut neregului, cauzate de lipsa de profesionalism a presedintilor de sectie. Speram ca pana la al doilea tur, aceste inadvertente sa fie rezolvate”, a precizat presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc. El a mai sugerat ca e foarte posibil ca unii directorii de deconcentrate, numiti de PDL, sa se fi implicat in transportarea votantilor la sectiile speciale de votare, unde „a existat o mecanica speciala a votului, aproape in toate sectiile inregistrandu-se un numar standard de 50 de votanti”.
Referendumul – validat si in Salaj
Referendumul pentru parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari de la 471 la maximum 300 a fost validat si in judetul Salaj, la urne prezentandu-se 50,10 la suta dintre salajenii cu drept de vot. Astfel, din cele 100.681 de persoane care au votat la referendum (pentru ambele modificari ale structurii parlamentului) 84.014 au votat DA pentru reducerea numarului de parlamentari (impotriva au fost 9.036), iar 74.476 au fost pentru parlamentul unicameral (17.667 s-au opus). De mentionat este si faptul ca aproximativ 8.000 de voturi pentru referendum au fost declarate nule.