Salajenii profita de zilele libere de Pasti si de vacanta copiilor pentru a-si face concediul in „tarile calde”.
Salajenii incep sa renunte la sarbatorirea Pastelui in mod traditional, acasa, in familie, tot mai multi preferand in locul mielului si a oualor rosii o baie in mare in tarile mai calde. Este concluzia unui tur facut pe la agentiile de turism din Zalau, ai caror reprezentanti ne-au declarat ca in topul vanzarilor din aceasta perioada se situeaza pachetele pentru vacante in Egip si Tunisia.
„Nu au fost locuri pe avion atat de multe cate cereri au fost pentru Egipt”, ne-a declarat Corina Muresan, reprezentantul Avias Transilvania, care a explicat acest fenomen prin faptul ca „sunt multi salajeni care s-au saturat, efectiv, sa stea acasa de sarbatori, mai ales ca se cheltuie destul de mult si daca petreci sarbatorile aici”. Tunisia si Egiptul par sa fie cele mai bine vandute destinatii de Pasti si la Agentia Gamma Tour. Potrivit administra-torului Gabriel Parnas, preferinta pentru destinatiile amintite in aceasta perioada se datoreaza, pe de-o parte, faptului ca tot acum sunt si copiii in vacanta, asa ca familiile isi pot face acum chiar si un intreg concediu, iar pe de alta parte, preturile speciale din aceasta perioada de extrasezon. O saptamana la un hotel de patru stele in Tunisia, in regim all inclusiv, cu transport cu avionul, nu depaseste in aceasta perioada 500 de euro de persoana, cu toate taxele incluse, in timp ce in sezon pretul este cu cel putin 30 la suta mai mare. Asta in conditiile in care in aceasta perioada vremea in Tunisia, precum si in Egip, este numai buna pentru plaja.
O alta destinatie bine vanduta pentru sarbatoarea de la sfarsitul acestei saptamani este statiunea ungara Hajduszoboszlo, unde cinci nopti de cazare cu demipensiune si cu masa festiva costa 250 de euro de persoana. Oferte avantajoase sunt in aceasta perioada si pe litoralul bulgaresc, unde cu doar 85 de euro poti petrece patru zile la un hotel de patru stele, all inclusive.
In privinta destinatiilor interne, salajenii prefera, potrivit reprezentilor agentiilor de turism din Zalau, pensiunile din Maramures si la Baile Felix. Preturile pornesc de la 215 lei (un pachet continand trei nopti de cazare la hotel de doua stele, mic dejun si masa traditionala) la 400 de lei (acelasi pachet, la hotel de patru stele). Cu aproximativ acelasi pret – 450 de lei – salajenii isi pot petrece de Pasti intr-o pensiune din Bucovina.