Salajenii uciși in revoluția din 1989

În urma cu 26 de ani, în decembrie 1989, tineri nevinovați au murit pentru libertate. Nimeni nu a vrut însa sa explice cine se face vinovat pentru victime dupa fuga lui Ceaușescu cu elicopterul. S-a tras în majoritatea orașelor importante din țara – Timișoara, Sibiu, Braâov, București și altele. La Zalau nu s-a tras. Chiar și așa, cinci salajeni și-au gasit sfârșitul în evenimentele tragice din decembrie 1989, iar alți doi au fost raniți grav. 

Prefectul județului Salaj, Ionel Ciunt, ne-a pus la dispoziție date despre salajenii uciși în decembrie 1989. Toți cei cinci morți din Salaj au primit titlul de “erou martir” din partea Instituției Prefectului.
Sergiu Butuza a fost de loc din localitatea Ileanda. Revoluția l-a prins în București, în zona Salii Palatului. A fost împușcat în coloana vertebrala, a murit în spital.
Nagy Samuel era de origine din satul Deja, comuna Salațig. Era detașat ca militar în termen în Braila. A fost împușcat mortal. stop_coloana 
Ioan Poptelecan, de origine din Gârbou, a fost împușcat în Reșița.
Craciun Rus, din Sângiorgiu de Meseș, comuna Buciumi, a fost împușcat în curtea unei unitați militare din Turda.
Și-a mai pierdut viața în evenimentele din decembrie 1989 și Șonșag Marin din Jibou.
Cei doi raniți au fost Cozac Vasile din Balan și Ciortea Bella din Zalau.
Pentru a cinsti memoria lor, Prefectura Salaj, alaturi de Asociația 21 Decembrie filiala Salaj, a înmânat anul trecut famililor câte o diploma comemorativa. Acțiunea a avut loc în cadrul cermonialului militar ce a marcat revoluția. Tot atunci s-a dezvelit și placa comemorativa de la Zalau, ce a înlocuit vechea troița.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *