noiembrie 29, 2022

Salajenii uciși in revoluția din 1989

În urma cu 26 de ani, în decembrie 1989, tineri nevinovați au murit pentru libertate. Nimeni nu a vrut însa sa explice cine se face vinovat pentru victime dupa fuga lui Ceaușescu cu elicopterul. S-a tras în majoritatea orașelor importante din țara – Timișoara, Sibiu, Braâov, București și altele. La Zalau nu s-a tras. Chiar și așa, cinci salajeni și-au gasit sfârșitul în evenimentele tragice din decembrie 1989, iar alți doi au fost raniți grav. 

Prefectul județului Salaj, Ionel Ciunt, ne-a pus la dispoziție date despre salajenii uciși în decembrie 1989. Toți cei cinci morți din Salaj au primit titlul de “erou martir” din partea Instituției Prefectului.
Sergiu Butuza a fost de loc din localitatea Ileanda. Revoluția l-a prins în București, în zona Salii Palatului. A fost împușcat în coloana vertebrala, a murit în spital.
Nagy Samuel era de origine din satul Deja, comuna Salațig. Era detașat ca militar în termen în Braila. A fost împușcat mortal. stop_coloana 
Ioan Poptelecan, de origine din Gârbou, a fost împușcat în Reșița.
Craciun Rus, din Sângiorgiu de Meseș, comuna Buciumi, a fost împușcat în curtea unei unitați militare din Turda.
Și-a mai pierdut viața în evenimentele din decembrie 1989 și Șonșag Marin din Jibou.
Cei doi raniți au fost Cozac Vasile din Balan și Ciortea Bella din Zalau.
Pentru a cinsti memoria lor, Prefectura Salaj, alaturi de Asociația 21 Decembrie filiala Salaj, a înmânat anul trecut famililor câte o diploma comemorativa. Acțiunea a avut loc în cadrul cermonialului militar ce a marcat revoluția. Tot atunci s-a dezvelit și placa comemorativa de la Zalau, ce a înlocuit vechea troița.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *