Salajenii sunt chemati online sa participe la decizii care privesc dezvoltarea judetului

O platforma online – unicat in tara – de participare a cetatenilor la procesul decizional din administratia locala a fost lansata de reprezentantii liberalilor salajeni. Platforma este intitulata sugestiv “Salajenii Conteaza” si poate fi acesata la adresa www.salajeniiconteaza.ro. 

“Asa cum probabil ati observat, lansam azi prima platforma salajeana de participare a cetatenilor la procesul decizional. Platforma are la baza necesitatea consultarii cetatenilor. Salajenii trebuie sa stie ce, cat, cum, cu cat si unde se finanteaza un proiect din fonduri publice. Initiativa are la baza unul din drepturile fundamentale ale cetatenilor care traiesc in democratie, in legatura cu deciziile care se iau in mediul unde traiesc. Orice cetatean poate trimite o idee de proiect supusa dezbaterii publice, iar daca are suficiente voturi, echipa vom face tot posibilul ca sa transformam proiectele propuse online in proiecte de hotarari in consilii locale sau chiar in consiliul judetean. Vom avea in fiecare localitate un coordonator – responsabil pentru implementarea acestei platforme”, a spus co-presedintele PNL Salaj, Lucian Bode.

Oricine poate sa faca propuneri sau sa conteste proiecte

Paul Maghiu, purtatorul de cuvant al PNL Salaj, a explicat modul in care functioneaza aceasta platforma online pentru implicarea salajenilor in deciziile importante pentru ei.
“Platforma porneste de la necesitatea consultarii cetatenilor si exprimarea opiniilor acestora. Nu vreau sa credeti ca lansarea ei vine ca un exercitiu de imagine. Se doreste un demers practic in folosul oamenilor. Nu are legatura cu ce s-a intamplat in perioada recenta, pentru ca lucram de luni de zile la aceasta idee. Opinia cetatenilor conteaza. Salajenii pot propune proiecte si chiar initiative legislative ce pot fi preluate de deputatul salajean. Noi ii vom ajuta pe cetateni sa implementeze proiectul. Oricine poate trimite idei, dar cetatenii pot si sa se opuna unor proiecte neoportune. Vom prezenta si drepturile cetatenilor. Am lansat si pagina de facebook intitulata Salajenii conteaza. Se va putea vota si pe facebook. Facebook vine in intampinarea salajenilor plecati in strainatate sau a studentilor din alte orase, pentru a putea fi consultati mai usor. Vrem sa fie un demers apolitic. Initiativa este unica la nivel national”, a spus purtatorul de cuvant al PNL Salaj, Paul Maghiu.

Platforma promite decizii transparente in cheltuierea banilor publici

“Pentru ca ne pasa de Salaj, am creat aceasta platforma care are ca scop implicarea salajenilor in luarea deciziilor si elaborarea politicilor locale. Iar pentru ca tu cunosti cel mai bine care sunt problemele din judetul nostru, te invitam sa iti exprimi opiniile in legatura cu deciziile de la nivelul autoritatilor locale si sa veghem impreuna la modalitatea stop_coloana de cheltuire a banului public. Principiul este simplu: noi te vom informa si consulta cu privire la deciziile si proiectele de interes public, iar tu foloseste-ti dreptul conferit de constitutie de a-ti exprima opinia si a propune proiecte pentru comunitatea ta. Desi ideea apartine organizatiei judetene a Partidului National Liberal, aceasta platforma are caracter apolitic si are ca obiectiv cooptarea salajenilor in luarea deciziilor publice”, scrie pe portalul Salajenii Conteaza.

Propunerile de dezbateri lansate de primarul Capilnasiu

Primele proiecte in dezbatere pe platforma online Salajenii Coneaza au fost propuse in municipiul Zalau si in Valcau de Jos. Initiatorii dezbaterilor sunt Radu Capilnasiu, primarul orasului Zalau, si deputatul Lucian Bode.
Principalul proiect la care se refera primarul Capilnasiu este reabilitarea strazilor 22 Decembrie 1989, Tudor Vladimirescu, Porolissum, Bujorilor, Moigradului si Cetatii din Zalau. Primarul Zalaului a dorit ca aceste strazi sa fie incluse si ele in proiectul de reabilitare a Drumului Judetean 191 C Nusfalau – Aghires – Creaca, drum judetean pe al carui traseu intra si aceste strazi din municipiu, insa nu s-a cazut de acord cu Consiliul Judetean pentru un proiect comun. La final, Radu Capilnasiu adreseaza intrebarea “daca reprezinta aces proiect o prioritate pentru salajeni?”.
O alta dezbatere vizeaza reabilitarea cladirii Primariei, cladire de patrimoniu din centrul istoric al Zalaului.
A treia dezbatere propusade primar este daca zalauanii considera o prioritate pentru ei modernizarea cinematografului Scala si punerea acestuia din nou in functiune.
Un alt proiect pus in dezbatere pe “Salajenii conteaza” vizeaza construirea unei case de tip familial in localitatea Valcau de Jos. “Acest proiect are ca scop asigurarea cazarii, a meselor, dar si a educarii copiilor abandonati sau orfani de pana la 18 ani. Pentru realizarea acestuia se va amenaja si dota o constructie care va adaposti pana la 12 copii, ingrijiti si educati de 5 persoane angajate din comunitate. De ce este necesar acest proiect? Initiatorii considera ca realizarea acestui proiect este utila pentru ca in comuna exista o comunitate mare de romi în cadrul careia se intalnesc dese cazuri de abandon. Totodata, prin intermediul acestui proiect se vor crea si noi locuri de munca”, se arata pe contul de facebook al platformei.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *