In lipsa unor masuri concrete anti-criza, tot mai multe societati sunt nevoite sa puna lacat pe usa, lasand fara slujbe sute de mii de romani
Peste 95.000 de firme din Romania si-au suspendat temporar activitatea. Circa 13.000 au fost dizolvate la cerere. Mai mult de 22.500 au fost radiate. Astfel arata bilantul „victimelor” crizei, la care a pus osul si judetul Salaj.
Potrivit statisticilor intocmite de catre Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), in primele sapte luni ale acestui an, 1.044 de agenti economici salajeni au optat pentru suspendarea temporara a activitatii, de 27 de ori mai multi decat in perioada corespunzatoare din 2008. Cu aceasta valoare, judetul nostru ocupa un neonorant loc sase pe tara.
Nici in ceea ce priveste dizolvarile voluntare, situatia nu este mai roz, Salajul regasindu-se intre primele zece judete ale tarii din acest punct de vedere. Statisticile ONRC arata ca in intervalul ianuarie-iulie 2009, 127 de firme au fost dizolvate, fata de doar 12 in urma cu un an. In plus, 355 de societati, de aproape trei ori mai multe fata de 2008, au fost radiate din evidentele institutiei.
Reprezentantii mediului de afaceri local nu par surprinsi de cifrele mentionate si arunca vina pe decizia guvernantilor de a introduce impozitul forfetar. „In aceasta perioada, ne luptam pentru supravietuire, nu pentru profit. Iar statul, in loc sa ne ajute sau macar sa ne dea pace, ne-a bagat pe gat forfetarul. De parca nu aveam destule probleme! Fac 100 de euro profit si trebuie sa dau statului 500! Bataie de joc!”, se plange Sorin T., patronul unei mici firme de constructii, nevoit sa-si suspende activitatea, in asteptarea unor vremuri mai bune.
Efect de bumerang
In timp ce statul estimeaza ca va incasa din impozitul minim 300 de milioane in fiecare an, oamenii de afaceri spun ca situatia va sta invers. Tot mai multi agenti economici renunta la firme si se transforma in PFA, vaduvind bugetul tarii de impozitele pe venituri, somaj si sanatate. Si, mai grav, risca sa lucreze la negru.