octombrie 5, 2022

Salajenii nu au bani, dar nici nu mananca la cantina saracilor

Criza a adus mai multi salajeni in cantinele sociale, dar nu la fel de multi ca in alte judete, chiar daca castigurile salariale sunt mai mici decat in alta parte a tarii.
Numarul persoanelor care mananca la cantinele saracilor din Salaj s-a redus in 2010 cu peste 50 la suta, comparativ cu anul 2001, cand un numar de 296 de persoane din judet serveau masa la aceste cantine. Comparativ cu alte judete din Romania, Salajul nu se numara printre acele judete in care un numar mare de locuitori sunt nevoiti sa solicite hrana in fiecare zi, plasandu-se doar pe locul 36. In ciuda faptului, in Salaj, salariul mediu este inca in scadere.
In 2006 a fost atinsa cea mai mica cifra a persoanelor care se hraneau o data pe zi de la cantina, adica 60 de cazuri de acest gen. Maximul a fost atins in 2001, cand erau inregistrate 296 de solicitari. Dupa scaderea din 2006, numarul persoanelor care au solicita masa de la cantina a inceput sa creasca, la 78 de persoane in 2007. In 2008 s-a micsorat din nou, la 73 de persoane, iar cea mai puternica crestere a fost inregistrata in 2009, cifra ajungand la 102 solicitari.
Numarul persoanelor care au nevoie de ajutor si care solicita hrana de la cantinele sociale existente in judetul nostru a crescut, comparativ cu perioada 2006-2007, insa nu s-a mai atins cifra de acum 10 ani. Este inexplicabil avand in vedere ca in Salaj salariul mediu net s-a diminuat cu 44 de lei, adica 3,9 la suta, de la 1.101 la 1.057 de lei. Judetul nostru este, alaturi de Giurgiu si Bacau, singurul din tara care inca nu a recuperat pierderile salariale determinate de criza. In Bucuresti s-a inregistrat o crestere a salariului mediu in valoare de 430 de lei, adica 24 la suta. Si in Cluj situatia sta mai bine, judetul situandu-se pe locul noua in topul cresterilor salariale. Valoarea inregistrata este de 176 de lei, mai exact 12,9 la suta. De la inceputul crizei in septembrie 2008 pana in luna martie a acestui an, salariul mediu net pe economie a crescut cu 15,2 la suta, de la 1.296 de lei la 1.493 de lei, conform datelor Institutului National de Statistica.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.