Portabilitatea numarului de telefon permite clientilor sa caute oferta cea mai avantajoasa
377 de salajeni si-au schimbat furnizorul de telefonie fixa, pastrandu-si numarul de telefon, in decursul primului an de portabilitate, potrivit informatiilor furnizate de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare. Cu aceasta valoare, Salajul ocupa locul 28 in clasamentul pe judete. In Romania, au fost portate peste 157.000 de numere de telefon, doua treimi dintre acestea fiind numere de telefonie mobila. Cinci operatori de telefonie mobila au primit clienti prin portare. Cei mai multi au optat pentru Cosmote (peste 38.000) si Vodafone (aproape 38.000). Conform statisticilor, se porteaza mai frecvent clientii care detin abonament, iar nu cei pe baza de cartela preplatita.
In ceea ce priveste telefonia fixa, din cele 51.291 de numere portate, 44 la suta au „ajuns” in reteaua UPC. Oficialii ANCOM sunt de parere ca utilizatorii s-au folosit de portabilitate mai ales pentru a-si renegocia conditiile contractuale, situatia reflectata de cresterea concurentei si scaderea preturilor la serviciile de telefonie.
Un an de portabilitate
Portabilitatea numerelor permite utilizatorilor de telefonie sa-si pastreze numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul. Se pot porta numerele de telefonie fixa, mobila si numerele speciale, insa functioneaza doar in cadrul aceleiasi categorii (fix-fix, mobil-mobil). Serviciul este disponibil in Romania din 21 octombrie 2008.